Ο Αώος να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης»

on .

AWOS LIMNH

• Η μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος με θέμα την προστασία του ποταμού Αώου παρουσιάστηκε πρόσφατα διαδικτυακά. Σύμφωνα με αυτήν, η κοιλάδα του ποταμού Αώου περιλαμβάνεται στον κατάλογο του προσχεδίου της απόφασης έγκρισης των προστατευόμενων περιοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και Wild River National Park». Η εν λόγω περιοχή προβλέπεται να έχει έκταση από τα ελληνικά σύνορα έως την Αδριατική Θάλασσα, με την προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή, να περιλαμβάνει μόνο τον κύριο ποταμό ή να καλύπτει ολόκληρο τον ποταμό Αώο και όλους τους μεγάλους παραπόταμους του.
Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κόνιτσας, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και οι περιβαλλοντικές εταιρίες «Ήπειρος Περιβαλλοντική και Medina». Από την αλβανική πλευρά το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και η Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).
Ο Δήμος Κόνιτσας σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου για τον όλο προαναφερόμενο σχεδιασμό, καθώς και με την πρεσβεία μας στα Τίρανα. Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» έχει συντάξει από το 2009 την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την καινούρια προστατευόμενη περιοχή με τον τίτλο «Γράμμος-Κόνιτσα-Πωγώνι» ενώ ο Δήμος Κόνιτσας από το 2012 έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Πρεμετής και από το 2014 είναι σε εφαρμογή το ΓΠΣ σε τμήμα έκτασης 172.000 στρεμμάτων. Οι προτάσεις του Δήμου κατατέθηκαν και εγγράφως και τονίστηκε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία μιας διακρατικής προστατευόμενης περιοχής, παγκοσμίως διακριτής, με επίκεντρο τον Αώο.