Ερώτηση στη Βουλή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγροτών

on .

agrotes

• Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τους αγρότες που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας, μαζί με συναδέλφους του της Κ.Ο. του κόμματος.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πολλοί αγρότες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς λόγω της απουσίας ρυθμίσεων, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν διακανονισμό με τις τράπεζες για να ρυθμίσουν τις οφειλές των δανείων τους, να αποκτήσουν χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Ιδιαίτερα επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των αγροτών αναγκάστηκε να πουλήσει τα προϊόντα της σε πολύ χαμηλές τιμές, προκειμένου να μην μείνουν αδιάθετα, αλλά δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα καλλιεργητικά και επενδυτικά δάνεια που είχε λάβει. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τους αγοραστές που δεν εξόφλησαν και δεν εξοφλούν την αξία των προϊόντων, είτε επειδή δεν ήταν συνεπείς στις συμφωνίες τους, είτε επειδή διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, λόγω της κρίσης. Επιπλέον η κατάσταση έγινε χειρότερη με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, αλλά και από τη μονομερή αναστολή εξόφλησης των επιταγών για 75 μέρες.
Επιπρόσθετα αν και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων για τη χώρα μας, όπως τονίζουν, ούτε η προηγούμενη, αλλά ούτε και η σημερινή Κυβέρνηση έχει δώσει τη δέουσα προσοχή στον συγκεκριμένο κλάδο. Σήμερα πάνω από 35.000 αγρότες έχουν οικονομικές εκκρεμότητες ύψους περίπου 1,5 δισ., κυρίως με την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.
Οι Βουλευτές θέτουν εκ νέου ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό, καθώς δεν έλαβαν καμία απάντηση στην ερώτηση που είχαν καταθέσει το Νοέμβριο του 2020 και ζητούν απαντήσεις για τον τρόπο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιεργητικά δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν τη παραγωγική τους δραστηριότητα. Επίσης ρωτούν για τα μέτρα που θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, αλλά και για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους του αγροκτηνοτροφικού τομέα, λόγω της πανδημίας.