Προς νέο θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη «ελληνοποίησης» του μελιού

on .

MELI

• Δεν είναι μόνο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μελιού και τα οποία, λόγω της πανδημίας, έχουν ενταθεί. Μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους μελισσοκόμους είναι και το πρόβλημα της παράνομης «ελληνοποίησης» του προϊόντος, για το οποίο επανειλημμένως έχουν ζητήσει μέτρα προστασίας από την Πολιτεία.  
Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή και ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, μετά από υπόμνημα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος», στο οποίο παρατίθενται προτάσεις για την πάταξη του φαινομένου.
Απαντώντας στις σχετικές αναφορές του Γιαννιώτη βουλευτή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Καλογιάννη, έκανε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι «Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης των προδιαγραφών για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο μέλι. Στις προδιαγραφές αυτές έχουν συμφωνήσει όλοι όσοι απασχολούνται στον κλάδο. Θέματα, όπως η αναγκαιότητα ή όχι δημιουργίας Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων και ο καθορισμός του «τέλους απονομής σήματος», παραμένουν σε εκκρεμότητα…».
 Νέο νομοθετικό πλαίσιο
Παράλληλα σημειώνει ότι «προκειμένου να είναι δυνατός ο πλήρης έλεγχος της ιχνηλασιμότητας του μελιού που εισάγεται – παράγεται – συσκευάζεται - διακινείται στη χώρα και να ακολουθήσει η ενεργοποίηση της εφαρμογής του Κανονισμού για την απονομή Ελληνικού Σήματος στο Μέλι, εξετάζεται η σκοπιμότητα:
1. Θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την εγκαθίδρυση συστήματος ελέγχου της προέλευσης μελιού, στο οποίο θα εμπίπτουν: α) όλοι οι μελισσοκόμοι που διαθέτουν Μελισσοκομικό Βιβλιάριο σε ισχύ και είναι καταχωρισμένοι στο Μελισσοκομικό Μητρώο, β) οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε εισαγωγή ή αγορά μελιού Ελληνικής και μη προέλευσης, γ) οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και εμπορίας μελιού, καθώς και δ) οι επιχειρήσεις τυποποίησης – συσκευασίας μελιού και
2. Δημιουργίας βάσης δεδομένων, ανάλογης με τη διαδικτυακή εφαρμογή ARTEMIS για τον έλεγχο Μηνιαίου Ισοζυγίου Γάλακτος και Κρέατος [ΚΥΑ 838/51008/2019], στην οποία θα αναρτούν στοιχεία οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητάς τους».
 Το ηλεκτρονικό Μητρώο…
Στην απάντηση του υπουργού γίνεται ακόμη λόγος για το σημαντικό βήμα του ΥπΑΑΤ προς την κατεύθυνση της πάταξης των «ελληνοποιήσεων» με την ψήφιση Νόμου που αναφέρεται στην αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, ενώ ειδική αναφορά κάνει για την ανάπτυξη και λειτουργία του «Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου», που θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο.
«Οι αυστηρότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αγοράς του μελιού και όλων των μελισσοκομικών προϊόντων στην οποία στοχεύει η λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, δημιουργεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού», τονίζει ο υπουργός. 
Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος» κ. Ποντίκη για τις προθέσεις του υπουργείου να θεσπίσει το κατάλληλο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ελληνική παραγωγή μελιού και θα συμβάλει στον αποτελεσματικό έλεγχο της ιχνηλασιμότητας του μελιού που εισάγεται, παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται στη χώρα μας.