Πανεπιστήμιο και Γιάννενα πρέπει να έρθουν πιο κοντά

on .

PANEPISTHMIO GLYPTO

• Mία πιο στενή συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, από την οποία θα έχουν όφελος και οι δύο πλευρές, καθώς το Πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, ζήτησε χθες κατά την παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ενημερώνοντας εκτενώς το σώμα για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, λόγω της πανδημίας, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου, αφού, όπως είπε, η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική λειτουργία τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργήσει προβλήματα στα εργαστήρια και τις κλινικές. Τόνισε δε, ότι θα επεκταθεί το τρέχον ακαδημαϊκό έτος προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές των τελευταίων ετών. Το θέμα θα συζητηθεί από τη Σύγκλητο, στο πλαίσιο της συνεδρίασής της την ερχόμενη Πέμπτη.

Οικονομικά - φοιτητές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με 11 σχολές και 23 τμήματα ενώ υπενθύμισε πως κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις σε διεθνείς κατατάξεις.
Ο Πρύτανης έκανε ειδική μνεία στις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί, με τα χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα που εισρέουν στο Πανεπιστήμιο να είναι τρεις φορές περισσότερα από την τακτική του επιχορήγηση. Μείζον οικονομικό ζήτημα είναι, όπως είπε, το χρέος προς τη ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής υποψηφίων στα ΑΕΙ, σημείωσε ότι ο αριθμός των εισαχθέντων θα μειωθεί με ορατό τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς φοιτητές πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου, δύο των Ιωαννίνων, δύο της Άρτας και ένα της Πρέβεζας. Πρότεινε λοιπόν να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ ώστε να ενισχυθούν τα περιφερειακά.

Άλλα θέματα
Ο κ. Αλμπάνης δεν παρέλειψε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό τον οποίο συζητά αυτό το διάστημα το Πανεπιστήμιο, κάνοντας γνωστό πως η διαβούλευση στα τμήματα έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν δύο συζητήσεις στην Σύγκλητο.
Όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος για τα Τμήμα Εικαστικών, Οικονομικών και Αρχιτεκτόνων και ζήτησε την συνδρομή του Δήμου στο θέμα αυτό όπως και για την βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας. Σημείωσε δε ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών δυσκολεύεται να βρει στέγη στην πόλη και αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους
Σχετικά, τέλος, με το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επανέλαβε πως πρόταση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι να στεγαστούν εκεί και τα δύο Μουσεία -Ιατρικής και Τυπογραφίας- και να υπάρξει ένας χώρος εκθέσεων.

Πιο στενή συνεργασία...
Ανοίγοντας την χθεσινή συζήτηση, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο έχει ξεχωριστή θέση στην πόλη και δεν νοείται πόλη χωρίς Πανεπιστήμιο. «Η συνεργασία μας είναι συνεχής και πολύ σημαντική», ανέφερε αναγνωρίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο έχει λόγο και δικαιώματα στο παλιό κτίριο της οδού Δομπόλη, θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Ο κ. Ελισάφ έκλεισε τη σχετική συζήτηση σημειώνοντας ότι «η σχέση Πανεπιστημίου και πόλης πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει να απλώσουμε το χέρι στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο να είναι πιο κοντά στην πόλη. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο του».
Παράλληλα, είπε ότι «προσδοκούμε στη συνεργασία για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού καθώς ο ρόλος του Πανεπιστημίου μπορεί να είναι πολύ σημαντικός».
Επανέλαβε δε ότι ο ρόλος του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση του κτιρίου στη Δομπόλη θα είναι καθοριστικός και κατέληξε τονίζοντας ότι η προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αυτονόητη.

Οι παρατάξεις
• Ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως είναι ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι ο Πρύτανη ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ζητήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε χρόνος να ενημερωθούν οι επικεφαλής για τα ειδικότερα θέματα που έθεσε ο κ. Αλμπάνης.
• Ο Νίκος Γκόντας χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Πρύτανη για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρότεινε να γίνεται ανάλογη συζήτηση μία φορά τον χρόνο. Χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο ως πνεύμονα της πόλης και τόνισε ότι μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η δημόσια παιδεία, τόνισε, πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει ανταγωνιστική και πρότεινε να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση που θα εξετάσει την καλύτερη σύνδεση με το Πανεπιστήμιο.
• Ο Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε πως αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του Πανεπιστημίου όλα τα τμήματα που προέρχονται από το ΤΕΙ δεν είναι κακό να κλείσουν ή να μεταβληθούν σε τεχνικές σχολές κλπ.. Σχετικά με τη βάση εισαγωγής ανέφερε ότι κάθε χρόνο εξαρτώνται από τη δυσκολία των θεμάτων και η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα κριθεί στην πράξη αν είναι καλύτερη. Πρότεινε δε την δημιουργία μιας μόνιμης -κοινής- επιτροπής Δήμου και Πανεπιστημίου που θα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη σύνδεση.
• Η Τατιάνα Καλογιάννη σχολιάζοντας τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, είπε πως είναι προς όφελός τους κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που στοχεύει στη στοιχειώδη αξιολόγηση των προϋποθέσεων ένταξης στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος φοίτησης, ελευθερίας έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας. Παράλληλα, ανέφερε πως η αριθμητική μείωση των φοιτητών μπορεί ονομαστικά να επιφέρει κάποιες διαχειριστικές προσαρμογές, πλην όμως λειτουργικά είναι δυνατόν να βελτιώσει την ποιότητα των εφαρμοζόμενων διαδικασιών του Πανεπιστημίου και τόνισε πως η συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι διαρκής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ