Προς διασφάλιση η διαφάνεια μέσω δημοσιότητας στις δημόσιες συμβάσεις

on .

EFHMERIDES2

• Προς επίλυση οδεύει το ζήτημα των κανόνων δημοσιότητας στις δημόσιες συμβάσεις, μετά τα όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΝ. Τη σχετική προαναγγελία έκανε ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος μετά την ψήφιση επί της αρχής, ρύθμισης που θα περιλαμβάνει νέα παράταση, αποτελώντας στην ουσία το «όχημα» που θα δώσει περισσότερο χρόνο ζωής στις δημοσιεύσεις δημοσίων συμβάσεων, έως ότου αποσαφηνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα των κανόνων δημοσιότητας και επιλυθεί οριστικά υπέρ των επαρχιακών Εφημερίδων το ζήτημα. O Υφυπουργός, αρμόδιος για τα Μέσα Ενημέρωσης Θεόδωρος Λιβάνιος, επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών εφημερίδων Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο την πρόθεση της κυβέρνησης να εξευρεθεί ουσιαστική λύση επί του θέματος.
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ Γρ, Τριανταφυλλόπουλος ανέδειξε το όφελος του Δημοσίου αλλά και τη διασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων, υπερτονίζοντας ότι με την ανάρτηση και μόνο στο ΚΗΜΔΗΣ δεν διασφαλίζεται η ενημέρωση τόσο των ενδιαφερομένων συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς όσο και ευρέως τον πολιτών.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε ότι σε ορισμένες κατηγορίες διακηρύξεων δημοπρασιών και διαγωνισμών οι ενδιαφερόμενοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ΚΗΜΔΗΣ ώστε να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, υπερτονίζοντας ότι πέραν της στήριξης των επιχειρήσεων, το όφελος του Δημοσίου θα είναι πολλαπλάσιο δεδομένου ότι μέσω της συμμετοχής επιτυγχάνονται και μεγαλύτερες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς.
Παράλληλα εξήγησε ότι οι δημοσιεύσεις συνδέονται άρρηκτα με την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου που θα στερηθεί ένα βασικό έσοδο, πλήττοντας καίρια τον κλάδο.
Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι περισσότερες από 200 ενεργές επιχειρήσεις που απαρτίζουν το «οικοδόμημα» του επαρχιακού Τύπου και τα πληκτρολόγια τους είναι «επανδρωμένα» με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και διεύθυνση, αναμένουν μια ουσιαστική ρύθμιση από την Πολιτεία που θα πρέπει να αποφασίσει με παρρησία για το τι είδους ποιότητα ενημέρωσης προωθεί για το μέλλον.
Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα προκειμένου άμεσα να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση το Νομοσχέδιο.