Έκτακτο δημοτ. συμβούλιο για το παλιό Πανεπιστήμιο ζητά η παράταξη Μπέγκα

on .

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH 2 9 3 16

• Η αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, που τελευταία επέστρεψε στην επικαιρότητα, με αφορμή την διεκδίκηση του κτιρίου από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, «ανάβει» για τα καλά το διάλογο στην τοπική κοινωνία.
Χθες σειρά πήρε η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» του Θ. Μπέγκα, ζητώντας έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του πανεπιστημίου, ελπίζοντας, όπως τονίζει, ότι έστω κι αργά η Δημοτική Αρχή θα θελήσει να αφουγκραστεί το σφυγμό της κοινωνίας.
Καταλήγει μάλιστα στην ανακοίνωσή της λέγοντας ότι «μια υπουργική απόφαση του 2001 η οποία εκδόθηκε με βάση τις ανάγκες εκείνης της εποχής δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τις ανάγκες του σήμερα και πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει».

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός
Η παράταξη του πρ. δημάρχου τονίζει ότι ως Δημοτική Αρχή στάθηκε υπέρμαχος της έννοιας του ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Για να προσθέσει: «σε αυτή τη λογική καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής η οποία ξεκινάει από τον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» και καταλήγει στο ΚΕΠΑΒΙ. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού διεκδικήσαμε με συγκεκριμένη πρόταση τις παλιές στρατιωτικές φυλακές και καταφέραμε να αποκτήσουμε την κυριότητά τους έτσι ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε ένα πάρκο πολιτισμού. Προκηρύξαμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ως αποτέλεσμα είχαμε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
»Στη συνέχεια, αξιολογήσαμε ότι η χωροθέτηση ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου για την πόλη ταίριαζε στην θέση, αξιοποιώντας το σχεδόν εγκαταλειμμένο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ και ολοκληρώσαμε την μελέτη, σε επίπεδο οριστικής μελέτης, με τη χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, διασφαλίζοντας:
Α) την εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων του δήμου (ΔΕΥΑΙ, ΟΚΠΑΠΑ κτλ)
Β) τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου για την ορθή λειτουργία του συγκροτήματος και των αναγκών στάθμευσης
Γ) την ασφαλή αποφυγή υπέρμετρου κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή λόγω των αναγκών προσέλευσης κοινού που θα δημιουργηθούν».

Επικοινωνιακές αποφάσεις…
Σύμφωνα με την παράταξη Μπέγκα «η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και προσωπικά ο δήμαρχος, έφεραν τις τελευταίες μέρες με τον πιο αλλοπρόσαλλο τρόπο στην επικαιρότητα ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη», προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «οι όποιες αποφάσεις ή προτάσεις δεν μπορεί να βασίζονται στην επικοινωνία, την προσωπική προβολή και την εσωστρεφή παντογνωσία.
»Αντίθετα, είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας γιατί το συγκεκριμένο κτίριο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός τοπικού φορέα. Ανήκει στον τόπο και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Θεωρώντας ότι η χωροθέτηση του νέου δημαρχιακού μεγάρου στο ΚΕΠΑΒΙ αποτελεί προϊόν σοβαρής μελέτης, η παράταξή μας προτείνει οι χρήσεις που θα επιλεγούν για το κτίριο της Δομπόλη πρέπει να συνάδουν με το ιστορικό του παρελθόν. Την παιδεία και τον πολιτισμό.
Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούμε να επιτύχουμε έναν συνδυασμό χρήσεων.
Στο εγχείρημα αυτό κρίσιμη επιλογή αποτελεί η αναζήτηση στρατηγικών εταίρων οι οποίοι θα προσφέρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο βιωσιμότητας. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε μια μορφή σύμπραξης και συνεργασίας με φορείς που κατέχουν την εξειδικευμένη γνώση...».

Μέσα από διάλογο…
Σύμφωνα με την ‘Ενότητα Πολιτών’ «ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές και η Δημοτική Αρχή όφειλε να τις συγκεντρώσει, να τις παρουσιάσει και να τις αξιολογήσουμε όλοι μαζί. Όχι μόνο ως δημοτικό συμβούλιο αλλά και ως γιαννιώτικη κοινωνία».
Ωστόσο, όπως αναφέρει «δεν το έπραξε και προτίμησε δια μέσου του δημάρχου να ζητήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία, την παραχώρηση του κτιρίου στο δήμο προσδιορίζοντας τη χρήση του ως νέου δημαρχιακού μεγάρου».
Και η παράταξη του πρ. δημάρχου θέτει τέσσερα βασικά ερωτήματα:
1. Έχει εγκαταλειφτεί από τη Δημοτική Αρχή η ιδέα της μεταστέγασης του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ;
2. Έχει προηγηθεί κάποια προμελέτη η οποία να διασφαλίζει ότι το κτίριο της Δομπόλη μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρήσεών του;
3. Έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης;
4. Έχει μελετηθεί στοιχειωδώς ο επιπρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί σε μια οδό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη;