Κόντρα Γ. Αμυρά – Κ. Αρσένη για τις ανεμογεννήτριες στη Βάλια Κάλντα

on .

AIOLIKO PARKO

• Επίθεση στον βουλευτή Ιωαννίνων και Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στη Βουλή επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν δεσμεύεται για τον σεβασμό της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου για την ακύρωση του αιολικού στην Τσούσκα Ρόσσα της Βωβούσας.

Όπως απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αρσένη για τα αιολικά στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ζαγορίου και Μετσόβου δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση στο τι θα αποφασίσει για τα συγκεκριμένα αιολικά.
Ο βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Ζαγορίου και του Μετσόβου να μην επιτρέψει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του Δημ. Συμβουλίου Ζαγορίου ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO. Υπενθύμισε επίσης ότι «τέτοιες αδειοδοτήσεις αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές είναι που μας έχουν οδηγήσει σήμερα ένα βήμα πριν την παραπομπή μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αδειοδότηση έργων σε προστατευόμενες περιοχές».
Από την πλευρά του, ο Γ. Αμυράς απάντησε ότι το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σύντομα στην τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να περιληφθούν οι σχετικές ενωσιακές διατάξεις στην εθνική νομοθεσία, ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της χώρας μας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Αρσένη ότι με την εναντίωσή του στα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές κλείνει το μάτι στους υδρογονάνθρακες.