Σε δίλημμα Κυβέρνηση και Επιστήμονες για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων

on .

ENTATIKH KORONOIOS

• Στις 6 το απόγευμα σήμερα ανακοινώνονται οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για το άνοιγμα ή όχι των γυμνασίων και των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, με τις προβλέψεις ωστόσο να είναι δυσοίωνες για το επόμενο δίμηνο, εφόσον συνεχιστούν οι εικόνες των τελευταίων ημερών.
Μπορεί χθες τα κρούσματα να σημείωσαν μικρή μείωση καθώς καταγράφηκαν 716 (268 διασωληνωμένοι - 18 θάνατοι), ωστόσο η κατάσταση σε συνδυασμό και με την αύξηση των «μεταλλαγμένων» κρουσμάτων, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού Επιστήμονες και Κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τα κρούσματα σε 15 ημέρες, θα είναι κοντά στα 1.000 και λίγο παραπάνω. «Στις 15 Μαρτίου θα είναι 1.700 κρούσματα και θα φτάσουμε στα 2.000 τέλος Μάρτη», ανέφερε ο καθηγητής, για να προσθέσει ότι το ΕΣΥ είναι εκείνο που θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς όπως τόνισε, «τώρα είμαστε μισοάδειοι, αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα».

Προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη
Μήνυμα και προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση έστειλε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «μένουμε σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο: Βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε». Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός είπε ότι «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».
Πάντως ο Πρωθυπουργός στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων, εξήρε τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν σε τοπικό επίπεδο για τον περιορισμό των κρουσμάτων. «Του ανέφερα πως μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι πολίτες, οι οποίοι ως Ηπειρώτες είμαστε πειθαρχικοί και ακούμε και προσπαθούμε», ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης.

Προς το «κόκκινο» η Αττική
Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι η Αττική, όπου όμως κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος και από την οποία εύκολα μπορεί η διασπορά να γίνει σε όλη τη χώρα. Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να κάνει τη σχετική εισήγηση, βάσει της οποίας θα ληφθούν σήμερα οι αποφάσεις. Αρκετά μέλη της Επιτροπής έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα προτιμούσαν άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα μία απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα (στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο») κατά το γαλλικό πρότυπο -και όχι την καθυστέρηση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, μιας και θεωρούν ότι η δια ζώσης συμμετοχή στο μάθημα είναι σημαντική για την ψυχολογία των μαθητών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων, προληπτικών μέτρων, προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, αρκετά μέλη της επιτροπής μιλούν για την εμπειρία του φθινοπώρου, όταν η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων είχε προκαλέσει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ -και παρά το lockdown, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε με πολύ αργό ρυθμό.

Στη λίστα ξανά τα Γιάννενα
Η μεταβλητότητα της πανδημίας, επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς τα Γιάννενα ξαναβρέθηκαν στη λίστα των κρουσμάτων με έξι μάλιστα τον αριθμό, όταν προχθές ήταν μηδενικά. Επίσης ένα αναφέρεται για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Από τα υπόλοιπα τα 313 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 62 στη Θεσσαλονίκη. Διψήφιο αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκαν στις Π.Ε. Αχαΐας 37, Εύβοιας 24, Καρδίτσας 10, Λάρισας 19, Λασιθίου 14, Λέσβου 21, Ξάνθης 11, Πιερίας 13, Σερρών 13, Φθιώτιδας 11 και Χαλκιδικής 12.

Θετικό σήμα στα λύματα
Η «κυκλοφορία» του ιού στην πόλη των Ιωαννίνων επιβεβαιώνεται και από τις νέες αναλύσεις δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη ΔΕΥΑΙ στην 16η κατά σειρά ανάλυση εντοπίστηκε θετικό σήμα στην είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ στην 17η ανάλυση εντοπίστηκε ασθενές θετικό σήμα στην περιοχή της λεωφόρου Μακαρίου.