Αυξάνει η θητεία, πιο χαμηλός ο «πήχης» εκλογής Δημάρχων!

on .

KALPES AYTODIOIKHSH

• Την αύξηση της θητείας των αιρετών στους ΟΤΑ, Περιφέρειες και Δήμους, ετοιμάζεται να θεσπίσει το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει σχεδιάσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με «κορμό» την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Αυτό τόνισε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος προανήγγειλε κατέβασμα του «πήχη» για την εκλογή Δημάρχου, ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Θητεία πέντε ετών
Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από τέσσερα σε πέντε έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, έκανε γνωστό ο Μ. Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Ουσιαστικά, δηλαδή, προανήγγειλε ότι η δημοτική θητεία θα επανέλθει στη χρονική διάρκεια που την είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ το 2010, όταν στον νόμο του «Καλλικράτη» οριζόταν ότι «ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και οι Εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια». Η ρύθμιση δεν θα έχει ισχύ για την τρέχουσα θητεία των αιρετών, αλλά θα ισχύσει από την επόμενη θητεία.

Ο εκλογικός πήχης
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την Αυτοδιοίκηση είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, με τον Υπουργό να κάνει λόγο για καθιέρωση ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής.
Σταχυολογώντας τις επικείμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία, ενώ θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκείνο που θα επιδιώξει το υπ. Εσωτερικών μέσω του νέου συστήματος είναι ο νικητής υποψήφιος Δήμαρχος να λαμβάνει καθαρή εντολή σε έναν νέο πήχη νίκης που θα κινείται από το 40 έως το 43%, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τρέχει το πρόγραμμά του άμεσα, χωρίς την υποχρέωση για διαδοχικές πολιτικές ζυμώσεις με τους υποψηφίους που έπονται.
Ερωτηθείς για τα ακριβή ποσοστά, ο Μ. Βορίδης σημείωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης». Παράλληλα, χαρακτήρισε ειλημμένη την απόφαση για κατάργηση της τέταρτης κάλπης με Κοινότητες και Διαμερίσματα να μοιράζονται κοινό ψηφοδέλτιο. Εξάλλου, ο Υπουργός επιβεβαίωσε πως «ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών».

Πολλές δυσλειτουργίες
Οι δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει η απλή αναλογική σε Δήμους και περιφέρειες ανά τη χώρα είναι γνωστές. Αναφερόμενος στην πρόσφατη εμπειρία του ισχύοντος εκλογικού νόμου ο Μάκης Βορίδης χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καταδείξει την αποτυχία του εγχειρήματος καθώς, όπως είπε, προκάλεσε τον κατακερματισμό της διοίκησης. «Πριν εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της συνεργασίας, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εμείς –όλες οι πολιτικές δυνάμεις– οφείλουμε να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης μας τον πολίτη. Εμείς υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον πολίτη και τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα Γιάννενα...
Σοβαρό πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη Θεσσαλονίκη, την οποία έφερε ως παράδειγμα ο Υπουργός, αλλά και σε πολλούς άλλους ΟΤΑ ανά τη χώρα και φυσικά και στον Δήμο Ιωαννιτών. Εδώ η απουσία πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο από πλευράς της Δημοτικής Αρχής του Μ. Ελισάφ αποτελεί βασικό εμπόδιο στην υλοποίηση του προγράμματός του, με αποτέλεσμα να καθυστερούν αποφάσεις για έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση στην πόλη, με κορυφαίο παράδειγμα την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού.