Πέντε αυστηρά μέτρα για την προστασία της Παμβώτιδας

on .

LIMNH GIANNINA NHSI

Ζητήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση για την περιφρούρηση της λίμνης Παμβώτιδας που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ αποφασίστηκαν οι τομείς στους οποίους θα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών.
Συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασ. Βλέτσας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φ. Φίλιος, ο Διοικητής και υποδιοικητής του Α.Τ. Ιωαννίνων και εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει:
- Ενεργοποίηση των μεικτών κλιμακίων για την αποτροπή ρυπάνσεων πέριξ της λίμνης.
- Επανέλεγχος και διαχείριση των συγκεντρωμένων ζωικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του λεκανοπέδιου.
-Στα πλαίσια που επιτρέπει η πανδημία θα γίνει προσπάθεια για την ενημέρωση όλων των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων για την πιστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων των αδειών τους.
- Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και την πιστοποίηση των χειριστών των «drone» θα σχεδιαστεί άμεσα ο από αέρος έλεγχος της προστατευόμενης περιοχής.
-Σχεδιασμός για να γίνει έρευνα για τις άδειες των αλιέων, των σκαφών και των αλιευτικών εργαλείων. Από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα ληφθούν μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας.

***
Για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η απόρριψη μικροαντικειμένων σε κοινόχρηστους χώρους καθώς και εντός της Λίμνης και για τον λόγο αυτό η Δημοτική Αστυνομία θα επιτηρεί το παραλίμνιο μέτωπο και θα επιβάλλει το πρόστιμο που προβλέπεται σε όσους δεν σέβονται την πόλη. «…Αυτή η προσπάθεια θα έχει θετικά αποτελέσματα μόνο εάν όλοι μας δούμε την Λίμνη σαν το σπίτι μας και σαν το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.