Χειμερινές εκπτώσεις με το εμπόριο «παγωμένο»

on .

KLEISTA MAGAZIA

• Υπό κανονικές συνθήκες από χθες θα είχαν ξεκινήσει οι παραδοσιακές χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας, όμως η πανδημία επέβαλε το «κατέβασμα των ρολών τους» που συνεχίζεται μέχρι νεοτέρας. Οι εκπτώσεις θα διαρκούσαν, όπως πάντα ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου χτυπάει... κόκκινο, καθώς μετά τη χαμένη γιορτινή περίοδο βλέπουν να χάνεται κι εκείνη των προσφορών, αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι σύντομα. Ωστόσο, ο Υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε χθες νέα μέτρα στήριξης για τα μικρά καταστήματα.

Μέτρα για «μικρούς»
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, θα δοθεί προτεραιότητα στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης οι οποίοι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζητώντας χρόνο από τους εμπόρους, προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά. Τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις, ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Αναφερόμενος στα μέτρα για τη δημόσια υγεία, υποστήριξε ότι έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας.

Μικρή ανακούφιση
Στο μεταξύ, μία μικρή ανακούφιση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου προσφέρουν τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση, παρόλο που είναι σαφές πως δεν αρκούν. Σύμφωνα με αυτά, επιχειρήσεις που ήταν κλειστές μέχρι και την 11η Ιανουαρίου δε θα πληρώσουν ενοίκιο για τον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το ενοίκιο του Ιανουαρίου είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι εκμισθωτές των ακινήτων θα λάβουν 80% του μισθώματος από το κράτος.
Σχετικά με τις αναστολές των δανείων, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτημα στην τράπεζα και να ζητήσει αναστολή μέρους ή ολόκληρης της δόσης εφόσον αποδεικνύει ότι έχει μείωση των εισοδημάτων του, ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αιτήσεις γίνονται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν πτώση τζίρου το διάστημα του περασμένου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Αναφορά για Ήπειρο
Στη Βουλή έφερε ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, την επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου με θέμα την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής, βάσει των θετικών δεικτών που παρουσιάζει τις τελευταίες 15 ημέρες. Ο κ. Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η Ήπειρος ανήκει πλέον στις λίγες «πράσινες» περιοχές της Ευρώπης και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σχεδόν στο 4%.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι εφικτό να επιβιώσουν μετά από τρεις μήνες απαγορευτικού για την Π.Ε. Ιωαννίνων και δύο για τις υπόλοιπες και με μοναδικά τους εφόδια τις λιγοστές χρηματοδοτήσεις με μορφή δανείου, τις αναστολές πληρωμών για κάποιους μήνες και τις μεθόδους click away και click inside, αν τελικά προχωρήσει.
Ο βουλευτής επισημαίνει ιδιαίτερα την απόγνωση, αλλά και την αγανάκτηση των επιχειρηματιών, επισυνάπτοντας ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και ζητάει από τον Υπουργό να λάβει υπόψη του την πρόταση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής που αργοπεθαίνουν.