ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μπαίνουν σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Αλβανία;

on .

KAKABIA KINHSH
• Την ανηφόρα πήραν χθες ξανά τα κρούσματα στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε διπλάσιο αριθμό (928) σε σχέση με τη Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σε συναγερμό Πολιτεία και επιστήμονες, λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός.
Σαράντα νέοι θάνατοι καταγράφηκαν χθες, ενώ 405 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Πάντως οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας την ερχόμενη εβδομάδα που θα μπορούν να βγάλουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών.
Οι αφίξεις από Αλβανία
Κι ενώ σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση της κρίσης εντός συνόρων, φαίνεται πως υπάρχει ένας καλός έλεγχος μέχρι στιγμής, προβληματισμός υπάρχει στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς ξεκίνησε η επιστροφή όσων είχαν ταξιδέψει για τις γιορτές στην Αλβανία, χώρα με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Το ερώτημα είναι: εγγυάται κανείς τον έλεγχο τήρησης της καραντίνας;
Η εικόνα στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο χθες μόνο τα Γιάννενα έδωσαν κρούσματα (4), με το Άσυλο Ανιάτων να βρίσκεται το επίκεντρο, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα δυο, συνολικά 14 από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (3 εργαζόμενοι και 11 ωφελούμενοι).
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου «συστήθηκε περιορισμός των στενών επαφών τους και η διενέργεια συχνών τεστ αντιγόνων από όλους για την επόμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη 7/1 και την Παρασκευή 8/1 θα επαναληφθούν μοριακά τεστ στο σύνολο των εργαζόμενων και ωφελούμενων».
Το στοίχημα όλων σ’ αυτή τη φάση είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού, γι’ αυτό και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και ενδελεχείς, έτσι ώστε η περιοχή μας να βγει αλώβητη για μια ακόμη φορά και να προλάβουμε τα χειρότερα.