Τιμήθηκε από την επίσημη Αλβανία ο μάρτυρας ιερέας Αλέξανδρος Λίπε

on .

ALBANIA META IEREAS
• Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά το μαρτυρικό του θάνατο, το 1946, όταν εγκλείστηκε στις σκληρές φυλακές στο Κάστρο Αργυροκάστρου και εκτελέστηκε από το αθεϊστικό καθεστώς του Χότζα, ο αείμνηστος ιερέας Αλέξανδρος Λίπε από την Πρεμετή, τιμήθηκε με μεγάλη διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.
Απόγονοί του παρέλαβαν το παράσημο του «Ιππότη του Τάγματος του Σκερντέμπεη», μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Εξάρθηκε η προσφορά του στην Ορθοδοξία, αλλά και στην εκπαίδευση, αφού ήταν δάσκαλος με σπουδές στη Βελλά, αλλά και στο Σεμινάριο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μέτα χαρακτήρισε τον αλησμόνητο π. Αλέξανδρο ως εξέχοντα και σπουδαίο διανοούμενο και δάσκαλο της περιοχής Πρεμετής. Να σημειωθεί ότι το 2009 του είχε αποδοθεί η «Τιμή της Επαρχίας», ενώ σχολείο φέρει το όνομά του.
Με στημένη δίκη...
Ο π. Αλέξανδρος Λίπε μαρτύρησε σε ηλικία 51 ετών, χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι ακριβείς συνθήκες, αλλά ούτε και ο τόπος της εκτέλεσής του. Δεν έχει εντοπιστεί, αν και έχουν περάσει πάνω από επτά δεκαετίες, ο τάφος του και στο λείψανό του δεν εψάλη νεκρώσιμη ακολουθία.
Εξοντώθηκε στο πλαίσιο διωγμού ιερέων, δασκάλων και διανοουμένων, καθώς το καθεστώς φοβόταν ότι θα υπέκαπταν τα θεμέλιά του. Ο ίδιος καταλάβαινε ότι η «ειρήνη», που υποσχόταν ο Χότζα, δεν είχε καμία σχέση με την ειρήνη της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες έλεγε: «Η ειρήνη δεν επιβάλλεται με τα όπλα, αλλά έρχεται με τη μετάνοια και τη μετοχή στη Θεία κοινωνία. Ο Κύριός μας και Θεός μας είναι ο μοναδικός ειρηνοποιός».
Άδικα και χωρίς στοιχεία κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και ενέργειες ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας, καθώς και ως εχθρός του λαού. Σε μια δίκη με προειλημμένη την απόφαση, που διήρκησε 20 ημέρες καταδικάστηκε, με εντολή του ίδιου του Χότζα, σε θάνατο δια τουφεκισμού. Δολοφόνησαν τον ίδιο και κυνηγήθηκε η οικογένειά του μέχρι την πτώση του καθεστώτος.
H. M.