Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης ζητούν και τα τουριστικά γραφεία

on .

leoforeio
• Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των τουριστικών γραφείων για την υγιή επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ζητά η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTΑ).
Με επιστολή της προς τα συναρμόδια Υπουργεία, επαναφέρει το αίτημά της για την οικονομική στήριξη των τουριστικών γραφείων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις από την Πολιτεία ανάλογες των απωλειών που έχουν υποστεί λόγω των αποτελεσμάτων της πανδημίας.
 «Τα τουριστικά γραφεία, ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο παγκοσμίως σε αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφική συγκυρία, παραμένουν και θα παραμείνουν για καιρό με μηδενικό έργο και μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικό κίνδυνο επιβίωσης», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.
Και προσθέτει: «Πολλές άλλες χώρες, και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τουριστικών γραφείων-διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών για τον τουρισμό και την οικονομία τους, έχουν ήδη στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου με ουσιαστικό τρόπο, αξιοποιώντας διάφορα εργαλεία χρηματοδότησης».
 Η FedHATTA ζητά τη λήψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών και από την ελληνική Πολιτεία, και πιο συγκεκριμένα την ένταξη των τουριστικών γραφείων σε μηχανισμό ενίσχυσης, με τα εξής κριτήρια:
-Την οικονομική ζημία που θα έχουν υποστεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31ης Μαΐου 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. 
- Η απώλεια θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% του σχετικού κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρονιάς
- Η ενίσχυση θα πρέπει να αφορά τους ΚΑΔ του κλάδου.
Όσοι έχουν κύκλο εργασιών 0 – 1 εκ. ευρώ, η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι να λάβουν το 20% της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν. Αντίστοιχα, για κύκλο εργασιών: 
1 – 5 εκ. ευρώ το 15%,
5 – 50 εκ. ευρώ το 10% 
άνω των 50 εκ. ευρώ το 5%