Επιχειρήσεις που δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου 80%

on .

ENOIKIAZETAI ROLA 2

• Σε σειρά διευκρινίσεων προχώρησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη μείωση ενοικίου στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές και την διάρκεια εφαρμογής του νέου μέτρου, που ανακοίνωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό».

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ζητά τέσσερις αναγκαίες ρυθμίσεις και άμεση καταβολή αποζημιώσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με έκπληξη και ανάμεικτα συναισθήματα ακούσαμε την ανακοίνωσή σας στη Βουλή για δίμηνη παράταση της αναγκαστικής μείωσης επαγγελματικών ενοικίων και μάλιστα κατά ποσοστό 80%, με κρατική αποζημίωση κατά ποσοστό 60%, το οποίο όπως μας διαβεβαιώθηκε αρμοδίως θα είναι επί του πλήρους ενοικίου και όχι επί της μείωσής του, με στόχο την αποφυγή μαζικών «λουκέτων» στην αγορά.
»Η θετική πλευρά της νέας ρύθμισης για τους ιδιοκτήτες που γνωρίζουν τα θέματα είναι το αφορολόγητο και ακατάσχετο του 60% της κρατικής αποζημίωσης, εν όψει και της μειωμένης πραγματικής δυνατότητας είσπραξης του 60% των ενοικίων των μηνών αυτών από τους ενοικιαστές με τα κλειστά καταστήματα.
»Όμως η αρνητική πλευρά κύριε Πρόεδρε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υφίστανται άμεση απώλεια εισοδήματος και θα χρειαστεί να περιμένουν αν και πότε ο μισθωτής θα καταβάλει το μερίδιό του και πότε θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής της κρατικής επιστροφής, είναι η έκταση εφαρμογής της ρύθμισης και ο τρόπος και χρόνος υλοποίησής της…».

Τι ζητά
Γι’ αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ ζητά:
4 Να περιοριστεί το μέτρο αυστηρά στα μισθώματα διμήνου των κλειστών και μόνον επιχειρήσεων.
4 Να επανέλθει η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής του 20% του μισθώματος από τους ενοικιαστές προκειμένου αυτοί να δικαιούνται το ευεργέτημα της μείωσης του μισθώματος.
4 Να ισχύσουν και για τους εκμισθωτές όλες οι ευνοϊκές αναστολές και ρυθμίσεις υποχρεώσεων.
4 Να είναι δικαιούχοι επιστροφής και όλα τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων.
Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η διαδικασία εκκαθάρισης αποζημιώσεων Νοεμβρίου και στη συνέχεια η καταβολή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών, πρέπει να διενεργείται αυτόματα, με την υποβολή και άμεση ηλεκτρονική επαλήθευση κάθε έγκυρης δήλωσης COVID και όχι μετά τη λήξη της προθεσμίας».