Κοντά σε συμφωνία για Θείες λειτουργίες και αριθμό πιστών στους ναούς

on .

maskes ekklhsia

• Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις Κυβέρνησης – Εκκλησίας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό κατά το εορταστικό δωδεκαήμερο.

Οι δύο Θείες Λειτουργίες και ο ανώτατος αριθμός των εννέα πιστών ανά ναό και των είκοσι πέντε σε κάθε μητροπολιτικό ναό, βρίσκουν αντίθετους πολλούς μητροπολίτες οι οποίοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχουν τοποθετηθεί δημόσια κατά των μέτρων που εισηγήθηκαν οι Επιστήμονες και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση. Υπάρχουν κι ορισμένοι οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τα μέτρα, ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να επιτρέπονται περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες.
Το ζήτημα αυτό θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνέρχεται σήμερα και αύριο, ενώ χθες βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνομιλία έγινε σε θερμό κλίμα, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα και συζήτησαν το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών τις οποίες είπε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να τις τηρήσει με αυστηρότητα και η Εκκλησία, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους φαίνεται ότι υπάρχει προοπτική συνεννόησης, ώστε τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες, όπως το ίδιο να γίνει και τα Θεοφάνεια, κατά τα οποία θα μοιραστεί ο αγιασμός σε μπουκαλάκια και το αντίδωρο σε συσκευασία. Φέρεται επίσης να συμφωνήθηκε να μη γίνει εξωτερικός αγιασμός των υδάτων.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται και η θεία λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών στους ναούς, ήτοι ένας ανά 10 τ.μ. με ανώτερο όριο τους 40.