Αναφορά Χρ. Γκόκα στη Βουλή για τις συντάξεις Βορειοηπειρωτών

on .

SYNTAKSIOYXOS ATM

• Αναφορά, σχετικά με τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας των όρων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για τη λήψη των συντάξεων των ομογενών, όπως των ομογενών Βορειοηπειρωτών στην χώρα μας, κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας, ύστερα από επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Ειδικότερα, τονίζει ότι με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις οι ομογενείς και οι μετανάστες εργαζόμενοι, για να πάρουν πλήρη εθνική σύνταξη ποσού 384 ευρώ ή μειωμένη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης (15ετία), πρέπει να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
Η δυσμενής αυτή διάταξη εξακολουθεί να ισχύει, παρ’ ότι έχει αναδειχθεί και συζητηθεί πολλές φορές, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Τέλος, επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί αδικίες και διακρίσεις για τους ομογενείς, όπως οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες, και για το λόγο αυτό ζητά να υπάρξουν άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί με ανάλογο τρόπο, με όλους τους άλλους εργαζομένους, η διαδικασία της συνταξιοδότησής τους.