Αυτονόητη και απαραίτητη η λειτουργία των Δικαστηρίων

on .

DIKASTHRIO DIKHGOROS

• «Αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη» θεωρούν τη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας οι δικηγόροι, σημειώνοντας πως πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων.
«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Εν όψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η Συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.
Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κλπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Σε άλλο μήκος κύματος οι Εισαγγελείς
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι Εισαγγελείς, οι οποίοι ζητούν νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων, έτσι ώστε να εκδικάζονται μόνο οι κατεπείγουσες υποθέσεις, όπως τα αυτόφωρα εγκλήματα και όπου τίθενται ζητήματα προσωρινά κρατουμένων στα όρια του 18μήνου.
Με επιστολή της προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και τον Υγείας Β. Κικίλια, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξηγεί πως λόγω της αθρόας προσέλευσης πολιτών στις δικαστικές αίθουσες είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν πιστά τα μέτρα πρόληψης.

Web Baner Antigoni