Μαθήματα μόνο εξ αποστάσεως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

on .

PANEPISTHMIO TAMPELES1
Θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα «μετράει» εδώ και μερικές ημέρες και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο ξεκίνησε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ένα μεικτό σύστημα στη διδασκαλία, που περιλαμβάνει τόσο φυσική παρουσία αλλά και εξ αποστάσεως μαθήματα.
Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται υποχρέωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο, έπειτα από κοινή συνεδρίαση με την αρμόδια για τον covid19 Επιτροπή του Ιδρύματος, να αποφασίσει πως για την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου, τα μαθήματα σε όλα τα Τμήματα θα γίνονται αποκλειστικά on line. Στο τέλος κάθε εβδομάδας από εδώ και στο εξής η κατάσταση θα επανεκτιμάται και θα λαμβάνονται οι απαιτούμενες αποφάσεις.
Αυτό έκανε γνωστό χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα για την ανάγκη τήρησης όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού. 
Με έξι κρούσματα…
Συνολικά έξι θετικά κρούσματα, όλα σε φοιτητές, καταγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις τελευταίες οκτώ ημέρες, πράγμα που σημαίνει πως ίσως και να έχει αυξηθεί ο αριθμός τους στο διάστημα που μεσολάβησε. Κανένα κρούσμα, όπως είπε ο Πρύτανης, δεν είναι εσωτερικό του Ιδρύματος, αλλά όλα οφείλονται σε επαφές φοιτητών από την πόλη, οι οποίοι κόλλησαν μέσα στα Γιάννενα τον ιό! Έκανε δε γνωστό ότι οι Πρυτανικές Αρχές έχουν ζητήσει από τον ΕΟΔΥ απόρρητη ενημέρωση για τα συγκεκριμένα κρούσματα προκειμένου να ληφθούν μέτρα στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου αυτά κινήθηκαν. Πάντως, στις Φοιτητικές Εστίες δεν έχει προκύψει ακόμα κάτι, με την Πρυτανεία να έχει καλέσει τον ΕΟΔΥ να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους.
«Το Πανεπιστήμιο μπορεί να επηρεάσει την πόλη και η πόλη το Πανεπιστήμιο. Οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες. Εδώ είμαστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει το Συντονιστικό για να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις», τόνισε με έμφαση ο κ. Αλμπάνης. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα οδεύσουμε προς τοπικό lockdown.
Τα οικονομικά
Ο Πρύτανης δεν παρέλειψε χθες να αναφερθεί και στην χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου με περίπου 4,5 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως το συγκεκριμένο ποσό υπολείπεται κατά 420.000 ευρώ προκειμένου να είναι αρκετό για να καλύψει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος, τη στιγμή μάλιστα που ήδη υφίσταται ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έπρεπε να ενισχυθεί κυρίως στο κομμάτι των δαπανών καθαριότητας, οι οποίες έχουν αυξηθεί αφού οι ανάγκες μεγάλωσαν λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχουν πόροι για υλικά προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά, ενώ έχουν τελειώσει και οι προμήθειες, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να δοθεί στο Ίδρυμα έκτακτη επιχορήγηση για τους επόμενους δύο μήνες του έτους. 
Εξέφρασε, τέλος, την άποψη πως η επόμενη χρονιά με μειωμένο προϋπολογισμό θα είναι μια χρονιά με πολλαπλάσια προβλήματα, καθώς το Πανεπιστήμιο έχει μεγαλώσει σημαντικά και ζήτησε την παρέμβαση όλων των βουλευτών της Ηπείρου για την οικονομική του ενίσχυση.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ