Επιτακτική αναγκαιότητα η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι Κακαβιά

on .

dromos

• «Επιτακτική αναγκαιότητα» χαρακτηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και τη σύνδεσή της με τον Διευρωπαϊκό οδικό άξονα των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ένωση αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο πλευρό της Περιφέρειας και των άλλων φορέων για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όσον αφορά το επιχείρημα που προτάσσει η Ένωση, αφορά τον Διευρωπαϊκό οδικό άξονα των Δυτικών Βαλκανίων (ή Παρααδριατικό άξονα), ο οποίος ξεκινά από την Τεργέστη και καταλήγει στην Κακαβιά.
«Ως επαγγελματίες -συνεχίζει η Ένωση των Ξενοδόχων Ιωαννίνων- οφείλουμε να προετοιμαστούμε για ένα καινούργιο πελατολόγιο Ευρωπαίων τουριστών, που είναι μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Οι άνθρωποι αυτοί εκτός από την θάλασσα αρέσκονται να επισκέπτονται χώρες με πολιτισμό και περιβάλλον.
Έτσι εμείς θα πρέπει να ενταχθούμε ή καλύτερα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με αυτές τις περιοχές που ήδη παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω των ιστορικών τους χώρων, όπως:
1. Το κάστρο του Ντουμπρόβνικ που είναι προστατευόμενο από την UNESCO στην Κροατία.
2. Το κάστρο του Κότορ που είναι προστατευόμενο από την UNESCO στο Μαυροβούνι.
3. Τα κάστρα του Τεπελενίου και του Αργυροκάστρου που είναι προστατευόμενα από την UNESCO στην Αλβανία.
4. Το Κάστρο των Ιωαννίνων που θα πρέπει άμεσα ο δήμος Ιωανντιτών, να υποβάλει φάκελο για την ένταξή του στην UNESCO ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
5. Και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου που είναι προστατευόμενο από την UNESCO και το οποίο συνορεύει με την Αλβανία».