Η Εκπαίδευση… θύμα κομματικής εκμετάλλευσης και στα Γιάννενα!

on .

4 GYMNASIO KATALHPSH 29 9 20

• Υπό κατάληψη εξακολουθούν να τελούν δεκάδες σχολεία σε όλη την Ήπειρο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί στη μεγάλη πλειοψηφία της προβληματισμένη τα τεκταινόμενα στον χώρο της πολύπαθης εκπαίδευσης που ειδικά φέτος δέχεται και το σκληρό χτύπημα της πανδημίας.
Δεν είναι μόνο ότι ήδη σε αρκετές μονάδες έχουν χαθεί δεκάδες πολύτιμες διδακτικές ώρες. Ανησυχία προκαλεί και ο συνωστισμός στα υπό κατάληψη σχολικά κτίρια, εξαιτίας του οποίου μπορούν να προκύψουν νέες σοβαρές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως προειδοποίησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Γι’ αυτή του την αποστροφή ο Μωυσής Ελισάφ δέχθηκε συντονισμένα τα… πυρά φορέων όπως η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου αλλά και ο Μαθητικός Τομέας Ιωαννίνων της ΚΝΕ, οι κομματικά «χρωματισμένες» ανακοινώσεις των οποίων είναι ενδεικτικές του τι συμβαίνει σήμερα στον χώρο της Εκπαίδευσης!

Και μία… φωτιά χθες!
Ελαφρώς αυξημένα ήταν χθες τα υπό κατάληψη σχολεία στην Ήπειρο, ο αριθμός των οποίων έφτασε τα 42. Τα περισσότερα σχολεία, συνολικά 16, είναι πλέον στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και ακολουθούν η Άρτα με 14 Γυμνάσια και Λύκεια σε κατάληψη, η Πρέβεζα με επτά και η Θεσπρωτία με πέντε.
Πέραν της ανησυχίας για δημιουργία εστιών μετάδοσης κορωνοϊού, προβληματισμό προκαλεί και το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιών στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες, την προετοιμασία των οποίων για τη νέα σχολική χρονιά ολοκλήρωσαν οι Δήμοι ξοδεύοντας χρήματα που αυτή την περίοδο δεν τους περισσεύουν.
Προς το παρόν, το μόνο «κρούσμα» που έχει αναφερθεί είναι η φωτιά που έβαλαν κάποιοι νωρίς χθες το πρωί στην αυλή του 3ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων στα Σεισμόπληκτα, εξαιτίας της οποίας, σύμφωνα με το «Epiruspost.gr», καταστράφηκαν καρέκλες, θρανία και βιβλία που είχαν στοιβαχθεί στο σημείο αυτό. Για την κατάσβεσή της επενέβη η Πυροσβεστική.

Επίθεση στον Δήμαρχο
Στο μεταξύ, ολομέτωπη επίθεση στον Μωυσή Ελισάφ εξαπέλυσε η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή τη δήλωσή του ότι οι καταλήψεις μπορούν να λειτουργήσουν ως υγειονομικές βόμβες αποτελώντας εν δυνάμει εστίες μετάδοσης του ιού.
Η Ένωση, μεταξύ άλλων, αγνοώντας τις γενικότερες παρεμβάσεις που έγιναν σε δεκάδες σχολεία της πόλης πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, κατηγορεί τον Δήμαρχο ότι δεν πήρε το καλοκαίρι κανένα μέτρο για την επισκευή των χώρων των σχολείων που αποτελούν εστίες υγειονομικού κινδύνου, ανέχεται να λειτουργούν στο Δήμο τμήματα 25 και 28 μαθητών, μοιράζει τις καθαρίστριες σε δύο και τρία σχολεία, ενώ κανένα Δημοτικό δεν διαθέτει τον παραμικρό χώρο για τη λειτουργία ειδικού χώρου διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων.

Με γλώσσα… κομματική!
Μεταχειριζόμενη μία γλώσσα που παραπέμπει σε εκείνη του ΚΚΕ, η Ένωση Γονέων τονίζει στην ανακοίνωσή της για τον κ. Ελισάφ: «Δεν περιμένουμε να πράξει αυτό που κάνουν άλλοι αγωνιστές Δήμαρχοι. Να συμπορευτεί δηλαδή με τους μαθητές στον δίκαιο αγώνα τους. Ήδη με τις πράξεις του έχει αποδείξει ότι είναι στην αντίπερα όχθη με τους λασπολόγους και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης που έχουν πέσει καταπάνω στο μαθητικό κίνημα, αξιοποιώντας την πανδημία». Καταλήγει, δε, δηλώνοντας πως η ίδια στέκεται «στο πλάι των μαθητών και στον αγώνα τους για ένα ασφαλές σχολείο».

Οι μαθητές της ΚΝΕ
Ανακοίνωση στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη της Ένωσης Γονέων εξέδωσε χθες, με αφορμή τη δήλωση του Δημάρχου και ο Μαθητικός Τομέας Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Όπως τονίζει, «τις τελευταίες μέρες ενισχύεται όλο και πιο πολύ από την κυβέρνηση το επιχείρημα ότι ο αγώνας μας και οι μορφές του αποτελούν υγειονομικές βόμβες γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσουμε. Μαζί της και ο γιατρός – δήμαρχος Ιωαννιτών όπως μας έκανε γνωστό σε πρόσφατη δήλωσή του».
Παράλληλα, αναρωτιέται αν αποτελεί ή όχι υγειονομική βόμβα και το σχολείο της Ζωσιμαίας, όπου, όπως ισχυρίζεται, παρά τα κρούσματα λειτουργεί κανονικά δίχως τεστ και απολύμανση και δίχως μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συνάντηση με γονείς
Tην ανησυχία της για την εξάπλωση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχολεία, εκφράζει η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση τους προέδρους - εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να ενημερωθούν με πλήρη ευθύνη απέναντι στα ζητήματα που έχουν προκύψει.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, ώρα 18:00 στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Στο πλαίσιό της θα γίνει ενημέρωση από τον παθολόγο – λοιμοξιολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Λημπερόπουλο.