Φροντίδα και ενημέρωση για ασθενείς με άνοια

on .

anoia
• «Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς ενώ συγχρόνως δίνει στο φροντιστή τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης και αποδοχής της κατάστασης».
Αυτό τονίζει ο ιατρός Νικόλαος Βασιλείου (Περιφερειακό Ιατρείο Κατσικά), με αφορμή την καθιέρωση του Σεπτεμβρίου ως παγκόσμιου μήνα για το Alzheimer.
Όπως αναφέρει, οι αιτίες της νόσου δεν είναι συνολικά γνωστές. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας. Τα κύρια συμπτώματα είναι διαταραχές μνήμης, κρίσης, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο και έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας. Επίσης υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, κατάθλιψη, επιθετικότητα, παραλήρημα, ψευδαισθήσεις κ.α..
Το ΚΗΦΗ της «Μέριμνας»
Από το 2002 λειτουργεί στον Κατσικά το ΚΗΦΗ  της Α.Μ.Κ.Ε. « Η Μέριμνα» παρέχοντας στους ασθενείς με άνοια αλλά και τους φροντιστές τους ολοκληρωμένη φροντίδα και ενημέρωση.
Το πρόγραμμα της Δομής περιλαμβάνει προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης με ασκήσεις μνήμης, γλώσσας και προσοχής, ομαδική και ατομική δημιουργική απασχόληση για τη διατήρηση των δεξιοτήτων τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, προγράμματα φυσικοθεραπείας, φύλαξη ανοϊκών ασθενών, πληροφόρηση και υποστήριξη των φροντιστών και νοσηλευτική φροντίδα.
Το Κ.Η.Φ.Η. έχει καθημερινή συνεργασία με τον κ. Ν. Βασιλείου, ο οποίος αξιολογεί τα περιστατικά και αναλόγως τα παραπέμπει σε Ειδικό Νευρολόγο.
*Λειτουργεί στο παλαιό Δημαρχείο Κατσικά. Υπεύθυνη Δομής: Μπαλντά Ιωάννα. Τηλέφωνο: 26510 94703.