Έφυγε από τη ζωή ο Αλέκος Σόφης

on .

 SOFHS ALEKOS

• Σε ηλικία 82 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο δικηγόρος Αλέκος Σόφης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που διετέλεσε και δήμαρχος Ιωαννίνων για λίγες μόνο ημέρες.

Διαδέχθηκε τον Σπύρο Κατσαδήμα στις 10 Απριλίου 1967, όταν αυτός παραιτήθηκε για να πολιτευθεί ως υποψήφιος βουλευτής της Ε.Κ. όμως στη θέση του Δημάρχου έμεινε μόνο μέχρι τις 21 Απριλίου 1967 όταν και συνελήφθη από τη Χούντα και εξορίστηκε.
Όπως γράφει στο βιβλίο του «Αυτοί που κυβέρνησαν τα Γιάννινα» ο Χρ. Τσέτσης, «Ο Αλέκος Σόφης μεγάλο μέρος της δημόσιας δραστηριότητάς του, περίπου 45 χρόνια, αφιέρωσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επίκεντρο τον Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο αναδείχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος το 1964. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος της πόλης και Δήμαρχός της, στις παραμονές της δικτατορίας. Την 21η Απριλίου καθαιρέθηκε βίαια από τη θέση του ως Δημάρχου. Η παράδοση και παραλαβή των κλειδιών του Δημαρχείου έγινε μέσα στο γραφείο , Ασφάλειας της Αστυνομίας Ιωαννίνων, όπου εκρατείτο….
»Στη συνέχεια εξορίστηκε στη Γυάρο. Από την εξορία μετήχθη στα Γιάννινα, όπου καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη πέντε ετών και ενός μηνός, ποινή την οποία εξέτισε στις φυλακές της Χούντας…».
Ο Αλέκος Σόφης γεννήθηκε στα Γιάννενα με καταγωγή από το Συρράκο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό της Περιβλέπτου.