Στενεύει γύρω από τα Γιάννενα ο «κλοιός» του κορωνοϊού!

on .

KORONOIOS TEST 4
• Στενεύει συνεχώς ο «κλοιός» του κορωνοϊού γύρω από τα Γιάννενα. Για μια ακόμη ημέρα ο νομός βρέθηκε στη λίστα των θετικών κρουσμάτων, καταγράφοντας δύο, που είναι μεν μικρότερος σε σχέση με άλλες περιοχές (χθες συνολικά ανακοινώθηκαν 358 σε επίπεδο χώρας),  ωστόσο η σχεδόν σε καθημερινή βάση επιβεβαίωση περιστατικών προκαλεί προβληματισμό, καθώς όλα καταλήγουν στην εκτίμηση ότι υπάρχουν διάσπαρτες «πηγές» μόλυνσης που δεν μπορούν να εντοπιστούν.
 Ο προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι ένα από τα προχθεσινά κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά νοσηλεύτρια που εργάζεται στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και έχει ήπια συμπτώματα. Αν και το τμήμα της δεν έρχεται σε επαφή με ασθενείς, δεν παύει να εγείρει ερωτηματικά για το πώς μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνοντας σε απόλυτο βαθμό όλους εκείνους που επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από πού μπορεί να εμφανιστούν θετικά κρούσματα.

Να εκλείψει η αδιαφορία
Η κατάσταση πλέον έχει φθάσει και στα Γιάννενα σε οριακό επίπεδο και πρέπει όλοι να επιδείξουν ατομική ευθύνη, προφυλάσσοντας τους ίδιους, τους συγγενείς, τους διπλανούς τους, το κοινωνικό σύνολο. Συμπεριφορές που είναι εμφανείς σε πόλεις και χωριά πρέπει να εκλείψουν. Γιατί μέχρι σήμερα η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται να έχει «κλονίσει» τους αδιάφορους και τους αρνητές χρήσης μάσκας.
Αν και χθες η Αστυνομία ανακοίνωσε ελαφρά αυξημένες παραβάσεις – σε σχέση με προηγούμενες ημέρες- 18 στην Ήπειρο, επί συνόλου 245 στη χώρα, η «επιφανειακή» χρήση μάσκας έχει καταστεί μόνιμο φαινόμενο. Σε αρκετά καταστήματα (ακόμη και εστίασης) ιδιοκτήτες, υπάλληλοι κ.α. εξακολουθούν να έχουν τη μάσκα ως «διακοσμητική», (ήτοι στο πηγούνι για το φόβο της Αστυνομίας), ενώ αρχίζει να ατονεί και η χρήση της και σε άλλα καταστήματα (φούρνους, ζαχαροπλαστεία κ.α.) που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν καθολική.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και σε ναούς της πόλης, πολύ όμως περισσότερο σε χωριά εκτός κέντρου, όπου όσοι φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια λειτουργιών και τελετών είναι μειοψηφία.

Οι γάμοι, οι κηδείες και τα μνημόσυνα αποτελούν εστίες ευρείας μετάδοσης της νόσου και σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν γάμος που είχε τελεστεί πριν ένα μήνα «παράγει» ακόμη θετικά κρούσματα στην Ήπειρο!
Μια εν δυνάμει εστία κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού είναι οι καταλήψεις των σχολείων, καθώς είναι δύσκολο να τηρηθούν από τους «εσώκλειστους» μαθητές τα μέτρα προστασίας, όταν μάλιστα ένα από τα βασικά τους «αιτήματα» είναι η κατάργηση της μάσκας.
Κινούμενη «βόμβα» μπορεί να αποδειχθούν όμως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καθώς δύσκολα ελέγχονται και όπως έχει φανεί από συμβάντα σε άλλες πόλεις είναι απρόθυμοι να τηρήσουν την καραντίνα σε όσους και όταν επιβάλλεται. Μετά το «σοκ» της Παιδόπολης Αγίας Ελένης με τα 22 θετικά κρούσματα, το ευτύχημα είναι ότι από τα πρώτα τεστ που έγιναν στη Δομή του Κατσικά δεν έχει προκύψει θετικό κρούσμα, που θα έβαζε σε μεγάλους μπελάδες τις Υγειονομικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων.
Η νέα «δέσμη» μέτρων που εξετάζει ο ΕΟΔΥ μετά τον συνεχιζόμενο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να είναι «οριζόντιας» μορφής και να καλύπτει δηλαδή και την Ήπειρο.