Γηροκομεία και δομές Φιλοξενίας στο στόχαστρο της πανδημίας!

on .

XERIA HLIKIOMENH KHFH

• «Συναγερμός» σήμανε σε Πολιτεία και υγειονομικούς ο εντοπισμός 36 κρουσμάτων κορωνοϊού σε Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, κοντά στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη δυο ηλικιωμένες που διαγνώσθηκαν θετικές και διέμεναν στον εν λόγω οίκο ευγηρίας, όπως έγινε χθες γνωστό, έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Αυτό δείχνει πως εάν ο ιός καταφέρει και τρυπώσει σε τόσο ευαίσθητες δομές, μπορεί να δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις.
Αυτό τονίζει και ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο «Βήμα», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο, το είδαμε σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Σουηδία, ο Καναδάς αλλά και στις ΗΠΑ. Εκεί ένα μεγάλο μέρος της θνησιμότητας από την πανδημία αφορούσε ηλικιωμένους που ζούσαν σε τέτοια ιδρύματα, είτε από τον κορωνοϊό, είτε από την αποδιάρθρωση της λειτουργίας αυτών των δομών εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων. Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων σε γηροκομεία, σε αντίθεση με τις χώρες που αναφέρθηκαν. Όμως, παρόλα αυτά μιλάμε για αρκετές χιλιάδες ηλικιωμένους, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα, από κλινικές έως εκκλησιαστικά ιδρύματα, που λειτουργούν ως γηροκομεία ακόμη και εάν δεν δηλώνονται ως τέτοια.

Κερδίσαμε χρόνο…
Στην Ελλάδα αποφύγαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας τα φαινόμενα μαζικών κρουσμάτων σε τέτοιες δομές, αναφέρει ο Λευτ. Χαραλαμπόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι: Αυτό σήμαινε ότι κερδίσαμε χρόνο για να εξασφαλίσουμε ότι πάρθηκαν όλα τα μέτρα, αγοράστηκε όλος ο προστατευτικός εξοπλισμός, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν πρωτόκολλα που να εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει διασπορά. Και αυτό είναι κάτι που ήταν όντως δουλειά της κυβέρνησης να το οργανώσει και να το συντονίσει. Αν δεν το έκανε, φέρει την ευθύνη για πραγματικό κίνδυνο. Να το πω πολύ απλά: δεν θα περίμενα από μια κυβέρνηση π.χ. να εξαφανίσει τον ιό μιας πανδημίας. Ή με έναν μαγικό τρόπο να σταματήσει τα κρούσματα. Όμως, περιμένω και απαιτώ να πάρει μέτρα και να επιβάλει ασφαλείς πρακτικές, εκεί όπου μπορεί να το κάνει. Τα γηροκομεία και οι κλειστές δομές φιλοξενίας είναι τέτοιοι χώροι.