Ισχυρό μήνυμα τριών ευρωβουλευτών προς Αλβανία για να εκπληρώσει δεσμεύσεις της

on .

RAMA ALBANIKH BOYLH

• Σε κοινή τους δήλωση, τρεις ευρωβουλευτές στέλνουν ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), η μόνιμη εισηγήτρια για την Αλβανία Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για την Αλβανία Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ, Ελλάδα) προτρέπουν το κοινοβούλιο της Αλβανίας να εγκρίνει σύντομα τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «αναμένουμε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υιοθετήσει τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να υποσκάψει τη συναίνεση που οικοδομήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις 5 Ιουνίου. Οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου χωρίς την πρότερη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σύγκληση της πρώτης διάσκεψης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία με τη σειρά της θα καθυστερήσει τη ίδια την ένταξη.
»Κάθε χώρα έχει το ελεύθερο να ορίζει και να βελτιώνει το εκλογικό της σύστημα βάσει του εθνικού της πλαισίου και της πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται ολοκληρωμένα και με διαφάνεια τουλάχιστον ένα έτος πριν τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία θα σεβαστεί αυτές τις συστάσεις και θα εργαστεί περαιτέρω για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων στους καίριους τομείς των μεταρρυθμίσεων…».

Web Baner Antigoni