Εκτός σχεδιασμού η Ήπειρος για δίκτυο φυσικού αερίου

on .

AGOGOS FYS AERIOU

• Aπομακρύνεται η πιθανότητα να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο τα επόμενα χρόνια, καθώς η Περιφέρειά μας δεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 της ΔΕΣΦΑ που αναρτήθηκε για διαβούλευση. Σε αυτό περιλαμβάνονται περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδος, που είναι «ενδιάμεσες» σε σχέση με την Ήπειρο.
Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η απένταξη του αγωγού Κομοτηνής- Θεσπρωτίας αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ελληνοϊταλικού!
Όπως σημειώνεται «το έργο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή – Θεσπρωτία (τμήμα ενταγμένο στο ΕΣΦΑ)», το οποίο είχε περιληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029 ως Προγραμματισμένο Έργο εκτός τριετούς περιόδου ανάπτυξης απεντάσσεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030.
Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ΠΑ 2010-2014 (ΦΕΚ Β’ 1399/16.06.2011) και παρέμεινε από τότε σε όλα τα ΠΑ, όντας μέρος του Έργου Επαυξημένης Δυναμικότητας Ελλάδα-Ιταλία που ξεκίνησε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από Χρήστη το Μάιο 2017, που ωστόσο δεν συνεχίστηκε.
Σημειώνεται ότι το έργο παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια στα ΠΑ χωρίς να προχωρήσει σε κατασκευή, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνθήκες για αυτή θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον. Εάν ξαναεμφανιστεί ενδιαφέρον για το έργο, ο ΔΕΣΦΑ θα το αξιολογήσει σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Web Baner Antigoni