Το Γεφύρι της Πλάκας προτάθηκε για ευρωπ. βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς

on .

GEFYRA PLAKAS

Ένα ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομίας θα διεκδικήσει το Γεφύρι της Πλάκας από την Europa Nostra, όπως αποκάλυψε χθες το Υπουργείο Πολιτισμού. Η απόφαση για να προταθεί η υποψηφιότητα του μοναδικού αυτού Ηπειρωτικού μνημείου ήταν ομόφωνη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», υπό την προεδρία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη
Βέβαια, στην χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου δεν γίνεται πουθενά λόγος γιατί χρειάστηκε συμπληρωματική σύμβαση για εργασίες αντισεισμικής προστασίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης διαπίστωσε την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. κ. Μανώλη Κορρέ.
Και σημειώνεται ακόμη ότι στην άρτια εκτέλεση του έργου εδράζεται και η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra.
Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου, μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του. Επίσης αποφάσισε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία.
Στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αθηνά Καλύβα, ο τ. πρύτανης του ΕΜΠ καθ. κ. Ιωάννης Γκόλας, ο καθ. κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος, η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Ηπείρου, ενώ παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

* * *
Μετά από πέντε και πλέον χρόνια η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων (είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 από πλημμύρες) έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές, να γίνει καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το γεφύρι της Πλάκας, χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα, με χορηγία του τραπεζίτη Λούλη. Το 2001 είχε γίνει αποκατάσταση τμημάτων του, όμως οι ισχυρές πλημμύρες του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του.