Πρωτοποριακές Κλινικές στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

on .

nosokomeio

• Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα πάσης φύσεως διοικητικά κυρίως εμπόδια που διαρκώς ορθώνονται στον πολύπαθο κλάδο της δημόσιας υγείας, τα δυο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων συνεχίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όχι μόνο των Ηπειρωτών, αλλά και ασθενών απ’ όλη τη χώρα.
Ειδικά το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της ΒΔ Ελλάδος με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και αναγνωρισμένους επιστήμονες, έχει δώσει έμφαση στη δημιουργία νέων πρωτοποριακών μονάδων.

Μονάδα θρομβόλυσης
Τα εγκεφαλικά, είναι η τρίτη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ευρώπη, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας λόγω της δημιουργίας Ειδικών Μονάδων για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Στην Ελλάδα η μείωση της συχνότητας είναι ελάχιστη και εξακολουθούν να αποτελούν «μάστιγα» για τη χώρα μας.
Η Ήπειρος δεν αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει συσταθεί στη Νευρολογική Κλινική Μονάδα Θρομβόλυσης των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Σωτήρη Γιαννόπουλο, του Τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων. Με τη λειτουργία της Μονάδας, θα σώζονται ανθρώπινες ζωές καθώς θα μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα εγκεφαλικά, εφόσον θα διακομίζονται σε χρονικό διάστημα 3-4 ωρών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων στον ασθενή.

Ζητήματα με τον εξοπλισμό
Η ίδρυση της Μονάδας έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το Μάρτιο του 2019 ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι και σήμερα υπάρχουν ζητήματα με τον εξοπλισμό της και την πλήρη έναρξη λειτουργίας της. Είναι άξιο απορίας γιατί η απελθούσα διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν προχώρησε στην προμήθεια των απαιτούμενων οργάνων και του λοιπού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της. Όμως, φαίνεται ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, καθώς το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία διέθεσε την απαιτούμενη πίστωση για την αγορά του συμπληρωματικού εξοπλισμού.
Το τελευταίο «βήμα» είναι πλέον η προμήθειά του από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Εκείνο που προσδοκούν οι πολίτες της περιοχής είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες, καθώς είναι δεδομένο πως με την επίλυση αυτού του χρονίζοντος θέματος όχι μόνο θα σώζονται ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποδίδονται στην οικογένειά τους και στην κοινωνία ασθενείς σε παραγωγική ηλικία απαλλαγμένοι από την αναπηρία.

Κέντρο για ισχαιμικά…
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο «Π.Λ.» έγραφε για το Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του Πανεπ. Νοσοκομείου, που, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Καθηγήτριας Μαρίας Ι. Αργυροπούλου, βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» και κατά την περίοδο της πανδημίας.
Μάλιστα όπως είχε κάνει η ίδια γνωστό στα σκαριά βρίσκεται το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο αντιμετώπισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, γνωστό και ως «Stroke Center», το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων της ισχαιμίας στον εγκέφαλο.