«Άριστα» στην ποιότητα των νερών παίρνουν οι παραλίες της Ηπείρου!

on .

BALTOS PARGA 1 5 18

• Ορισμένες από τις πιο καθαρές ακτές της Ευρώπης με νερά ιδανικά για κολύμβηση διαθέτει η Ήπειρος κι αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πάνω στο οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί η εκστρατεία ανάδειξης και προβολής του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.
Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται μέσα στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά θαλάσσια νερά της Ε.Ε... Στην πανελλαδική αυτή διάκριση σημαντική υπήρξε και η συμβολή των δεκάδων παραλιών της Ηπείρου που αξιολογήθηκαν.
Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο με τη γειτονική Αλβανία, όπου η ποιότητα των υδάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, αν και υπάρχει βελτίωση.

Οι πιο καθαρές ακτές
Ως «εξαιρετική» (excellent) χαρακτηρίζεται η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις 30 ακτές της Ηπείρου, οι οποίες ελέγχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Πιο αναλυτικά, στον Νομό Θεσπρωτίας τα πιο καθαρά νερά, έχουν οι παραλίες: Κεραμίδι, Σαγιάδα, Δρέπανο - Μακρυγιάλι, Πλαταριά, Γαλλικός Μώλος, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Αρίλλας, Καραβοστάσι. Στην Πρέβεζα πρόκειται για τις παραλίες: Σαρακίνικο, Βάλτος, Κρυονέρι, Λίχνος, Αμμουδιά, Αλωνάκι, Λούτσα, Βράχος, Λυγιά, Λιθάρι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Μύτικας, Καλαμίτσι, Παντοκράτορας και Κυανή Ακτή.

Η «χρυσή» πεντάδα
Στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο καθαρά θαλάσσια νερά βρίσκεται η Κύπρος, την οποία ακολουθεί η Αυστρία, την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Μάλτα και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Η πρώτη πεντάδα κλείνει με την Κροατία, στην αντίστοιχη θέση. Μια ανάλυση ανά χώρα έδειξε ότι στις πέντε αυτές χώρες τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας,
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ότι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15 των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.

«Φτωχή» η Αλβανία!
Το σύνολο σχεδόν των ακτών της Ηπείρου είναι λοιπόν σε άριστη κατάσταση, κάτι όμως που φαίνεται πως δεν ισχύει για τις ακτές της Αλβανίας. Η γειτονική χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με «φτωχή» ποιότητα υδάτων (5,9%), αριθμός, ωστόσο, που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέγερσης μονάδων επεξεργασίας υδάτων. Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά.

Υγεία και περιβάλλον
Ο κ. Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της ήδη πολύ υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη και, όπου απαιτείται, λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων. Τα καθαρότερα ύδατα κολύμβησης δεν ωφελούν μόνο την υγεία και την ευημερία μας, αλλά και την υγεία του περιβάλλοντος».
Σχεδόν όλες οι 22.295 περιοχές κολύμβησης, που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης το 2019 σε ολόκληρη την Ευρώπη πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας.