Να επιδοτηθούν και οι μικροί αιγοπροβατοτρόφοι

on .

PROBATA BOSKOS DROMOS

• Την αύξηση της έκτακτης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, από 24 εκ. ευρώ σε 72 εκ. ευρώ προτείνει με δήλωσή του ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.
Ο πρώην Υπουργός δεν θεωρεί ικανοποιητικό την ενίσχυση 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, αλλά εγείρει ενστάσεις και για τον αριθμό των πληττόμενων που καλύπτει. Υποστηρίζει δε ότι η ζημιά ανά θηλυκό ζώο σε γάλα και κρέας ανέρχεται σε 8 ευρώ ανά ζώο και αφορά 37.500 αιγοπροβατοτρόφους με 5.800.000 ζώα που η βοήθεια θα συνδεθεί με τη συνδεδεμένη. Ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι δεν πρέπει να γίνει σύνδεση της έκτακτης βοήθειας από κρατικούς πόρους με τη συνδεδεμένη που αφορά κοινοτικούς πόρους.
«Υπάρχουν – προσθέτει- ακόμη 30.000 αιγοπροβατοτρόφοι με ένα πληθυσμό που ξεπερνά τα 3.200.000 ζώα που δραστηριοποιούνται στις απομονωμένες ορεινές και νησιώτικες περιοχές, στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, καταβάλλοντας από κρατικούς πόρους ανάλογη βοήθεια ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.
Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν κι αυτοί, όχι μόνο γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα με τους άλλους, αλλά και δύο ακόμη λόγους:
1)ότι δεν παίρνουν τις ανάλογες με τους προηγούμενους ενισχύσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα δε θα θεωρήθηκαν δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δόθηκαν αυτές τις ημέρες στην κτηνοτροφία και
2)γιατί στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει να κρατηθούν μια και αποτελούν τη μοναδική παραγωγική απασχόληση και πηγή εσόδων σε αυτές».
Και ο πρώην Υπουργός καταλήγει:
«Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί το συνολικό ποσό των 72 εκατ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας να στέκεται ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας, αλλά και να αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο».