Καιρός να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την 8μηνη κοινωφελή εργασία!

on .

KOPH XORTON XORTOKOPTIKO

• Πολύ αυξημένες είναι οι ανάγκες των Δήμων αυτή την περίοδο, κυρίως για εξωτερικές εργασίες, ωστόσο το προσωπικό τους δεν επαρκεί, γι’ αυτό και οι Δήμαρχοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις προσλήψεις μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίες όμως καθυστερούν.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, ο οποίος με επιστολή του προς το Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. Σπ. Πρωτοψάλτη (κοινοποιείται στον Υπουργό Εργασίας και στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε.), εκφράζει την αγωνία του για την καθυστέρηση, παρόλο που ο Δήμος έχει δηλώσει τις ειδικότητες εδώ κι ένα χρόνο (Μάιος 2019), τονίζοντας πως έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος από την περίοδο όπου οι εν λόγω εργαζόμενοι οκτάμηνης απασχόλησης, καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων σε εξωτερικές εργασίες και ζητά έστω και τώρα να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες της προκήρυξης.
«Εμείς ως Περιφερειακοί Δήμοι με πολλές κοινότητες περιμένουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αντιμετωπίζουμε σε προσωπικό σε βασικούς τομείς που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών», τονίζει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος στην επιστολή και προσθέτει: «Με δεδομένο το γεγονός ότι αφενός το 2019 έκλεισε χωρίς την ενεργοποίηση του Προγράμματος άρα χωρίς προσλήψεις εργαζομένων και αφετέρου για τη χρονιά που διανύουμε παρατηρείται καθυστέρηση στις διαδικασίες εμείς «σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» καθώς αδυνατούμε να καλύψουμε τόσο τις απαιτήσεις Υπουργείων και Υπηρεσιών (π.χ. υποδείξεις της πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο) όσο και των πολιτών.
»Να σημειωθεί πως Άνοιξη και Καλοκαίρι τα ζητήματα της καθημερινότητας στους Περιφερειακούς Δήμους πολλαπλασιάζονται (καθαρισμός χόρτων, συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών κ.α.) και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε με το λιγοστό προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας.
»Έτσι, κάθε χρόνο εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα επιλέγοντας ειδικότητες, ως επί τω πλείστον τεχνίτες – εργάτες, με στόχο τους θερινούς μήνες που οι ανάγκες είναι αυξημένες ειδικά στους τομείς συντήρησης και πρασίνου, αφενός να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους και αφετέρου να προστατεύσουμε το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο…».
***
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε (ημερομηνία απόφασης 13 Μαΐου) τη σύναψη 1.358 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΟΤΑ α’ βαθμού, για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες.
Από αυτές τις προσλήψεις 19 θέσεις αφορούν την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα: Δήμος Ζίτσας 5, Δήμος Κόνιτσας 1, Δήμος Άρτας 2, Δήμος Γ. Καραϊσκάκη 4, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων 2, Δήμος Φιλιατών 5.

Web Baner Antigoni