Μελέτη θ’ αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του Ηπειρωτικού μελιού

on .

MELI

• Την πίστωση για μελέτη ανάδειξης της ευεργετικής δράσης του μελιού της Ηπείρου, που θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή.
«Είδαμε ότι κάποια από τα μέλια της περιοχής μας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουμε πολλούς παραγωγούς και θέλουμε να δώσουμε στο προϊόν ταυτότητα όχι μόνο γεωγραφικής ένδειξης, αλλά και ειδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων. Προγραμματίσαμε μια έρευνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αντιοξειδωτικότητα του μελιού. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Περιστερίου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, και την περιοχή του Σουλίου. Θα εξετάσουμε μέλι από όλες αυτές τις περιοχές για να δούμε τις ιδιότητές του. Έχει γίνει μια πρώτη έρευνα, θα την τελειοποιήσουμε και θα δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Ειδική αναφορά έκανε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την προστασία της καστανιάς, και την πειραματική μελέτη για τις δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού primula (λουλούδι του Δαρβίνου).
Για το φυτό Primula αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΙΑ για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 (ευρώ) ανά στρέμμα…».
Για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διάθεση πίστωσης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια να στηριχθούν τα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου.