Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε την αγορά κρεάτων το φετινό Πάσχα

on .

ARNIA TSIGKELIA

• Μεγάλοι χαμένοι αυτό το Πάσχα ήταν τελικά οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διέθεσαν τα αμνοερίφιά τους σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ την ίδια ώρα δεν έλειψαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, απέναντι στους καταναλωτές, ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων. Όλοι είδαν τις εικόνες σε κεντρικές αγορές των Αθηνών που το Μ. Σάββατο το πατροπαράδοτο αρνάκι πωλούνταν ακόμη και έναντι 11 ευρώ το κιλό!
Φέτος ήταν ένα διαφορετικό Πάσχα απ’ όλες τις απόψεις, καθώς ο κορωνοϊός εγκλώβισε χιλιάδες καταναλωτές στα αστικά κέντρα, όπου και παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτ. Γίτσας «μια ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του κρέατος και να θέσει κανόνες στην εγχώρια αγορά, είναι ο εμπορικός κλάδος και οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων, από κοινού, να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, με στόχο μια διεπαγγελματική συμφωνία».
Φέτος οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν τα αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές, γι’ αυτό και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν… έβγαζαν μάτι! Οι τιμές κινήθηκαν στα επίπεδα των 3,8 ευρώ ανά κιλό, όταν πριν από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, οι τιμές ανά κιλό είχαν φθάσει ακόμα και τα 5,8 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα θα πρέπει να ορίζονται οι τιμές με βάση την κατάσταση στην αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση. «Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται σωστή εκτίμηση των αναγκών της αγοράς, θα μπουν οι βάσεις για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής και θέτοντας κανόνες ορθής λειτουργίας για τη διακίνηση των προϊόντων επ' ωφελεία του καταναλωτή» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.
Ο συνολικός αριθμός των αμνοεριφίων που διοχετεύθηκαν φέτος στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 300.000 σε σχέση με την περσινή πασχαλινή περίοδο. Το 2019 απορροφήθηκαν από την ελληνική αγορά περισσότερα από 1,9 εκατ. κατσίκια και αρνιά, με 200.000 εξ' αυτών να έχουν εισαχθεί από τη Ρουμανία.
Φέτος η εικόνα που παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς οι εισαγωγές από Ρουμανία ήταν περιορισμένες και δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τα 25.000 αμνοερίφια.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αμνοερίφια, οι εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη σε σχέση με πέρυσι καθώς παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία «χτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό, αναγκάζοντας έτσι τους κατοίκους των χωρών αυτών να αλλάξουν τα ό,ποια σχέδια είχαν προγραμματίσει για το Καθολικό Πάσχα. Ο συνολικός αριθμός που έφυγε για τις αγορές του εξωτερικού ανήλθε σε 80.000 έναντι των 300.000 πέρυσι.