Συρρίκνωση των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

on .

EPAL MATHTES YPOLOGISTES

• Πισωγύρισμα στα έτη 2013-2014 χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σε διαβούλευση και ζητά να αποσυρθούν όλα τα επίμαχα άρθρα που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση του εκπαιδευτικού έργου.
Στην ανακοίνωσή της (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Στέφανος Μιχάλης και ο Γραμματέας Κώστας Γκανιάτσας) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα επαγγελματικά Λύκεια, καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται η συρρίκνωσή τους, καθώς ορίζεται ως μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. τα 17 έτη.
Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», τα πράγματα γίνονται κωμικοτραγικά με την αναφορά που γίνεται: 1. «Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων «ενδοσχολικής βίας» και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών» και 2. «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή».
Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση στερούνται «βασικά μορφωτικά δικαιώματα από τους μαθητές αφαιρώντας τη δυνατότητα να εγγράφονται α) στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ και β) απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν».
Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ «αυτό συνεπάγεται αυτόματα πτώση του μαθητικού δυναμικού των ημερήσιων ΕΠΑΛ, περίπου 12% και ταυτόχρονη συρρίκνωση των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., κάτι που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. για το μέλλον των σχολείων τους αλλά και για τα εργασιακά τους».