Ο Κορωνοϊός πλήττει σοβαρά και την Ελληνική κτηνοτροφία

on .

ARNIA

• Με το σύνθημα «Το Πάσχα μένουμε σπίτι, τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να τονώσει την αγορά και να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους που δέχονται ισχυρά πλήγματα από την κρίση του κορωνοϊού. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, προέδρων Οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση και αποφασίστηκε η αυξημένη επιτήρηση  στις πύλες εισόδου  για εισαγωγές αμνοεριφίων και στη συνέχεια παρακολούθηση της όλης διαδρομής τους εντός Ελλάδος.  
Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, που όμως δεν αρκεί από μόνο του για να αντιμετωπίσει ριζικά τις ζημιές που έχει ήδη υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος, καθώς φέτος μηδενίστηκαν οι εξαγωγές προς Ιταλία- Ισπανία για το Καθολικό Πάσχα. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της τιμής του αρνιού για τον παραγωγό που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κυμανθεί περί τα 4 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν περίπου στα 5 με 5.8 ευρώ. 
Παρά την αναμενόμενη μείωση της τιμής, υπάρχουν φόβοι ότι θα σημειωθεί κατακόρυφη μείωση και της ζήτησης, καθώς ήδη έχει προαναγγελθεί η απαγόρευση μετακινήσεων προς τα χωριά και τα εξοχικά, ενώ μάλλον πρέπει να αναμένονται και περιοριστικά μέτρα όσον αγορά το ψήσιμο αρνιών κατά παρέες στις πόλεις. 
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ήδη προανήγγειλε ότι πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος αναφορικά με τη διάθεση των αρμοεριφίων, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι θα περιλαμβάνει αυτή. 
Η Κυβέρνηση, αλλά και οι κτηνοτρόφοι ευελπιστούν πως οι τιμές ίσως συγκρατηθούν μέχρι ενός σημείου, εάν τηρηθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με παραδοσιακούς εισαγωγείς να μην προχωρήσουν σε αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από Βαλκανικές χώρες, που ήταν και το κύριο πρόβλημα της Ελληνικής Πασχαλινής αγοράς. 
Η υπερεπάρκεια των αμνοεριφίων, σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί η προσφορά από την πασχαλινή αγορά «τρομάζει» τους κτηνοτρόφους και για έναν άλλο λόγο: Θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το κόστος διατροφής όσων παραμείνουν απούλητα για τουλάχιστον  για δύο –τρεις μήνες, ώστε να ελπίζουν ότι θα υποχωρήσει ο κορωνοϊός και να αρχίσει ο κόσμος να προσαρμόζει τις αγορές τους. 
Πέρα όμως του προβληματισμού που υπάρχει για την απορρόφηση των αμνοεριφίων είναι διάχυτη η ανησυχία για το μέλλον πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που πολύ δύσκολα θα αντέξουν τις συνέπειες της κρίσης, η οποία έρχεται «καπάκι» με την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την Ελλάδα για μια δεκαετία.