31 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

on .

TSIODRAS SOTHRHS

Τριάντα ένα νέα κρούσματα και 418 στο σύνολο,  ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στην τακτική του ενημέρωση  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (φωτό).
Επισήμανε ωστόσο, ότι εκτίμηση της επιστημονικής επιτροπής που εφαρμόζει στατιστικά - μαθηματικά μοντέλα, είναι  ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.000 με 3.000. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε σα να έχουμε τον κορωνοϊό και να πρέπει να προστατεύσουμε τους άλλους. 
Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα, ενώ 13 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Τα απροσδιόριστης προέλευσης κρούσματα είναι 64.  
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη και νοσηλεύονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Νοσηλευόμενοι παραμένουν  79 ασθενείς.   Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σα να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύουμε τους γύρω μας. 
Όπως εξήγησε  ότι ένα τεστ μπορεί να βγει αρνητικό, αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της επώασης του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι    ακόμη και μέλη της ιατρικής κοινότητας προκαλούν πανικό. 
Ανάφερε ακόμη πως σε όλο τον κόσμο, υποκαταγράφεται η πορεία της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ξέρουμε ακριβώς την πορεία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα  στατιστικής στην ιατρική, ενδέχεται να έχουμε ήδη 2.000 με 3.000 κρούσματα. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι η κυρία Βασιλική Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής.  Σύντομα, είπε ο κ. Τσιόδρας, δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα. 

Ενθαρρυντικά νέα από μελέτες
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι ακόμη και εκτεθειμένοι στον ιό νοσοκομειακοί πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανανέωσε αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε ανθρώπους από τη Γουχάν με καλά αποτελέσματα, είπε, ενώ αντίστοιχο σχήμα φαρμάκων από ομάδα Γάλλων ειδικών -που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα- έχει επίσης καλά αποτελέσματα.