Αυστηρά προληπτικά μέτρα και στη γειτονική Αλβανία

on .

telonio

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην γειτονική Αλβανία, όπου υπάρχει ήδη μια  νεκρή από τον θανατηφόρο ιό, ανακοίνωσε με αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς τους ανθρώπους και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Στη γειτονική χώρα στρατός και αστυνομία ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τη διάδοση του κορωνοϊού, ενώ η Υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλίου έδωσε την πληροφορία ότι ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε στα 15. 
Η 73χρονη γυναίκα που απεβίωσε στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, διαπιστώθηκε ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και υπέφερε από χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Κλείνει τα σύνορα
Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι άτομα, που βρέθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα και δεν έχουν μπει αυτοβούλως σε καραντίνα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ και δε θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο.
Χθες ο Ράμα ανακοίνωσε πως σήμερα από τις 10 π.μ. σταματούν οι μεταφορές από Ελλάδα, αεροπορικώς και οδικώς.  
Στις εκκλησίες 
Τα μέτρα, που λαμβάνονται από την Εκκλησία της Αλβανίας είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Αναστολή έως τις 3 Απριλίου, όλων των καθημερινών εκκλησιαστικών ακολουθιών. Ενθαρρύνονται οι πιστοί να προσεύχονται στα σπίτια τους ή να ακούνε τις ακολουθίες μέσω του εκκλησιαστικού ραδιοφώνου «Ανάσταση».  
- Μόνο η Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα πραγματοποιείται σε όλους τους ναούς.  Δίνεται συμβουλή στους ηλικιωμένους πιστούς, στα παιδιά, καθώς και σε εκείνους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να αποφύγουν τον εκκλησιασμό και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία από το ραδιόφωνο «Ανάσταση».
- Οι εκκλησιαζόμενοι να αποφεύγουν τις αγκαλιές, τα φιλιά και οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ τους, καθώς και με αντικείμενα, που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από άλλους. 
- Όλες οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές κατά τη διάρκεια της ημέρας για προσωπική προσευχή.
- Αναστέλλονται τα προγράμματα κατήχησης για όλες τις ηλικίες, καθώς και όλες οι εκπαιδευτικές και  πολιτιστικές δράσεις  της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
- Το Μυστήριο της Εξομολόγησης θα συνεχιστεί, αλλά συνιστάται να διατηρεί μια απόσταση ο ένας από τον άλλο, καθώς και να ακολουθεί τις οδηγίες για την προστασία από τη μόλυνση.
-Για να αποφευχθεί η συσσώρευση στα κυλικεία, που έχει ανοίξει η Εκκλησία για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τα τρόφιμα θα προετοιμάζονται και θα τους δίνονται. Για όσους δεν μπορούν να πάνε επί τόπου, θα είναι δυνατή η αποστολή των τροφίμων στο σπίτι.
 Παρόμοια μέτρα έχει λάβει και η Καθολική Εκκλησία, όπως και η Μουσουλμανική Κοινότητα. 

H. M.