Οι Δήμοι πρέπει να προτείνουν χώρους για Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων

on .

PROSFYGES KONT

• Ξεκάθαρη θέση, πως η ανεύρεση χώρων για δομές φιλοξενίας προσφύγων είναι ζήτημα των Δήμων, παίρνει η Περιφέρεια Ηπείρου, με αφορμή τις αντιδράσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Άρτα με πλέον πρόσφατη αυτή στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. 
Η τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής γίνεται σε απαντητική επιστολή της προς τη Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, η οποία ζητούσε έγγραφη απάντηση από τον Περιφερειάρχη αν πρόκειται να ιδρυθεί Δομή Φιλοξενίας στο Δήμο της. 
Ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του, αναφέρει πως δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να χωροθετήσει χώρους, ενώ μην διαθέτοντας η ίδια τέτοιες εκτάσεις,  εναπόκειται στους Δήμους ή στους ιδιώτες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον να συνεργαστούν άμεσα με την Πολιτεία για να καταλήξουν σε απόφαση. 
Εκείνο που επιβεβαιώνει είναι ότι η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί   ότι θα συνδράμει στη βελτίωση των υποδομών στις περιοχές που θα δημιουργηθούν νέα κέντρα, όπως ήδη το έχει πράξει στις περιπτώσεις Κατσικά και Παιδόπολης «Αγία Ελένη». 
Ταυτόχρονα ο κ. Καχριμάνης διαβιβάζει στη Δήμαρχο και σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί από το Γραφείο Πρωθυπουργού, με το οποίο οι Δήμοι καλούνται να υποδείξουν χώρους  ως και τα έργα που κρίνουν πως πρέπει να γίνουν σε εκείνες τις περιοχές. 
Τέλος προσθέτει  πως οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού, έχουν εξετάσει χώρους  σε όλη την Ήπειρο, ενώ δεν παραλείπει να θέσει τη Δήμαρχο και γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον των ευθυνών τους: «Εκείνο- υπογραμμίζει- πώς πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όσο και αν μας προβληματίζει, είναι εθνικής σημασίας και δεν χωρούν απαξιωτικές αναφορές κατά όσων με υψηλό αίσθημα ευθύνης δεν σύρονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και λαϊκισμού, οι οποίες διχάζουν και δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες».