Γιατί να επιτρέπονται πιο ψηλά κτίρια στην πόλη των Ιωαννίνων;

on .

GIANNENA APOPSH

• Ακόμα ψηλότερα κτίρια από αυτά που διαθέτει ήδη η πόλη ενδέχεται να δούμε μελλοντικά στα Γιάννενα, καθώς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιτρέπεται η προσαύξηση στο ύψος τους, με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρου Καλογιάννη, την οποία μάλιστα ο ίδιος κατέθεσε τρεις φορές στη Βουλή (!), ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του ύψους κτιρίου στον Δήμο Ιωαννιτών.

Τι απαντά το υπουργείο
Μέσω της Ερώτησης του βουλευτή δεν καθίσταται σαφής η σκοπιμότητα που μπορεί να υπηρετεί η αύξηση του ύψους των κτιρίων σε μία πόλη όπως τα Γιάννενα που διαθέτει ήδη αρκετά ψηλά κτίρια για το μέγεθος και την έκτασή της. Επίσης δεν διευκρινίζεται για ποια σημεία των Ιωαννίνων ισχύουν οι συγκεκριμένες οικοδομικές παράμετροι. 
Πάντως, ο κ. Καλογιάννης σε χθεσινή ανακοίνωσή του παραθέτει απάντηση του Διευθυντή Οικοδομικών Κανονισμών του υπουργείου, με βάση την οποία, με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό του 2012, «σε οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ιωαννίνων, παρέχονται υπό προϋποθέσεις πολεοδομικά κίνητρα προσαύξησης του συντελεστή δόμησης κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το οποίο γνωμοδοτεί λαμβάνοντας υπόψη του τα κριτήρια του περιβαλλοντικού οφέλους και της βέλτιστης απόδοσης σε κοινή χρήση».