Το επιδημικό κύμα γρίπης θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες

on .

GRIPH IOSH

• Ενώ το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων έχει πνιγεί στην αιθαλομίχλη, με την ατμόσφαιρα κατά διαστήματα να είναι αποπνικτική, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ενδέχεται να πλήξει την χώρα μας δριμύ κύμα ψύχους.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3 για έξι συνεχείς ημέρες! 
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν το τριήμερο 10, 11 και 12.01.2020 όπου η μέση ημερήσια τιμή έφτασε στα 150 μg/m3 με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Συστάσεις προς τους πολίτες
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα παρατείνεται για τέσσερις ακόμη ημέρες η ισχύς των παρακάτω συστάσεων:
- Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. 
- Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 

Η… επέλαση της γρίπης 
Στο μεταξύ, αυξάνονται και τα θανατηφόρα κρούσματα από τον ιό της γρίπης. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί επτά νέοι νεκροί, με τον συνολικό αριθμό τους κατά την τρέχουσα περίοδο να φτάνει τους οκτώ. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. 
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). 
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Νέα κακοκαιρία;
Μια νέα ψυχρή εισβολή προς το τέλος Ιανουαρίου προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. 
«Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε φαίνεται να λαμβάνει χώρα μια ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Το ψύχος, αναφέρει, θα έρθει από τα βόρεια προς τα νότια της Ευρώπης και καλεί την πολιτεία και τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση.