«Κληρώνει» σήμερα για Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα!

on .

PROSFYGES KATSIKAS 30 9 18

• Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη δημιουργία νέων Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο. 
Στο Υπουργείο Εσωτερικών συγκαλείται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, των Υφυπουργών Εθν. Άμυνας Αλκ. Στεφανή και παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, του Δημάρχου Αρταίων, των βουλευτών και άλλων δημάρχων της Π.Ε. Άρτας, ως επίσης και αντίστοιχων θεσμικών παραγόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου». 
Στη σύσκεψη είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχουν και οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνης και Δυτικής Ελλάδος Νεκτ. Φαρμάκης. 
Σημειώνεται πως η Δυτική Ελλάδα δεν φιλοξενεί σήμερα ούτε μια δομή για πρόσφυγες, ενώ από τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, δομή δεν φιλοξενούν στα όρια τους η Άρτα και η Θεσπρωτία, στην οποία επίσης έγιναν διερευνητικές συναντήσεις για εξεύρεση κατάλληλου χώρου. 
Η ανακοίνωση για την σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε από το Δήμο Αρταίων, ο οποίος υποστηρίζει ότι  αυτή προέκυψε από τις συζητήσεις που έγιναν σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισηγήσεις του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη. 
Στην ανακοίνωση του Δήμου, προστίθεται επίσης πως είναι η πρώτη φορά που έχει προσκληθεί επίσημα ο Δήμαρχος Αρταίων σε συζήτηση για αυτό το αντικείμενο.   
Η επισήμανση του κ. Τσιρογιάννη  όμως έχει τη δική της σημασία καθώς η σημερινή προσέλευσή του στο Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει έχοντας στα επιχειρήματά του την καθολική αντίδραση που έχει εκφραστεί από Δημοτικό Συμβούλιο, βουλευτές της Αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι άλλων φορέων κατά της δημιουργίας δομής στην Άρτα. Μπορεί να μην θέλουν Κέντρο στην Άρτα, όμως όσοι είχαν παραβρεθεί σε πρόσφατη σύσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας τάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας. 
Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας ως επιχείρημα κατά της δημιουργίας νέου κέντρου,  είχε  προταχθεί η κάλυψη του ποσοστού 1% επί του συνολικού πληθυσμού της Ηπείρου από πρόσφυγες, που βέβαια είχε γίνει λόγω των κέντρων που λειτουργούν σε Γιάννενα και Φιλιππιάδα. 
Στην Άρτα αρχικά είχε εξεταστεί η πιθανότητα μετατροπής του στρατοπέδου ΚΕΝ σε κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας, που συνάντησε καθολική αντίδραση με το επιχείρημα πως αυτό βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης. Τελευταία περίπτωση που ξεσήκωσε αντιδράσεις ήταν η πρόθεση χρησιμοποίησης τμήματος έκτασης που προορίζεται για Βιοτεχνικό Πάρκο στον Αμμότοπο Άρτας και τώρα πλέον θα εξεταστούν άλλες λύσεις. 

Στην Πρέβεζα
Το υπό δημιουργία Κέντρο προβλέπεται να έχει δυναμικότητα φιλοξενίας μέχρι 1.500 προσφύγων. Δεν σημαίνει όμως ότι και στην περίπτωση που σήμερα βρεθεί λύση, δεν θα υπάρχει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλου ή άλλων, κλειστών ή και ανοιχτών εφόσον συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία. Η επόμενη περιοχή που αναμένεται να βρεθεί στο σχεδιασμό είναι της Πρέβεζας. Κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις που έγιναν για τη μετατροπή του στρατοπέδου Κονκουρή, συνάντησε ανάλογες αντιδράσεις ως αυτές της Άρτας, με αποτέλεσμα σε πρώτο στάδιο να εγκαταλειφθεί η περίπτωση αυτή και να αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις.