Πλατείες, πεζόδρομοι, ράμπες, θέσεις ΑμεΑ υπό… κατάληψη!

on .

AYTOKINHTO PEZODROMIO 3

Είναι πολλοί οι οδηγοί και στην Ήπειρο που φέρονται λες και δεν υπάρχουν μέσα στις πόλεις μας ούτε διαβάσεις πεζών, ούτε πεζοδρόμια, ούτε ράμπες και θέσεις στάθμευσης που ανήκουν σε ΑμεΑ συμπολίτες. Έτσι, παρκάρουν το όχημά τους όπου βρουν, αγνοώντας νόμους και κανόνες.
Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις… μάστιγας και στα Γιάννενα.
Ωστόσο, η τοπική Αστυνομία καραδοκεί και τελευταία εμφανίζεται αποφασισμένη να διασφαλίσει, μέσω εκτεταμένων ελέγχων, την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όσων πάσχουν από κάποια αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων μοίρασε εκατοντάδες κλήσεις σ’ όλη την Ήπειρο!
Η ζωή… πατίνι!
Ως έναν εκ των κυριότερων στρατηγικών της στόχων έχει ορίσει η ΕΛ.ΑΣ τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, των μητέρων με βρεφικά καρότσια, των ατόμων με αναπηρία και των επισκεπτών στις πόλεις. Πρόκειται για κατηγορίες πολιτών που σε καθημερινή βάση η ζωή τους γίνεται… πατίνι εξαιτίας της νοοτροπίας ενός μεγάλου αριθμού οδηγών, οι οποίοι, για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν διστάζουν να παρκάρουν το όχημα όπου βρουν, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι παράνομο ή όχι.
Για την προστασία των δικαιωμάτων όλων αυτών των πολιτών τα αρμόδια Τμήματα Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συγκροτούν καθημερινά συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό οχημάτων που σταθμεύουν σε πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομους, σε ράμπες διέλευσης και θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Εκατοντάδες παραβάσεις
Κάπως έτσι, σε διάστημα μόλις 15 ημερών και συγκεκριμένα από τις 20 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου, τροχονόμοι βεβαίωσαν συνολικά 482 παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες παραβάσεις, 193 στον αριθμό, αφορούσαν κατάληψη πεζοδρομίων και πλατειών. Ακολουθούν 101 παραβάσεις για κατάληψη διαβάσεων πεζών, 97 για κίνηση και στάθμευση σε πεζόδρομους και 91 παραβάσεις για κατάληψη σε ράμπες διέλευσης και θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την Αστυνομία, «μόνο τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούν για τη διαμόρφωση συνθηκών απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πολιτών, αλλά απαιτείται και η συνειδητή συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας». Η ίδια πάντως διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις στοχευμένες τροχονομικές δράσεις σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ