«Πληγώνει» η εγκατάλειψη του ιστορικού Σουλίου!

on .

SOYLI XORAFIA

• Η εγκατάλειψη του ιστορικού Σουλίου είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα για τη Θεσπρωτία. Ενώ θα έπρεπε για λόγους εθνικής μνήμης, να είναι τουριστικός προορισμός πρώτης προτεραιότητας, στην κυριολεξία δεν πατάει κανείς το πόδι του εκεί.
Σαφώς και πρέπει να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα, γιατί δεν μπορεί, δεν είναι επιτρεπτό, η Θεσπρωτία να διαθέτει το προπύργιο της ελληνικής ελευθερίας και αυτό να είναι «βουτηγμένο» στα χορτάρια και τη λησμονιά.
Ο συγγραφέας Σωτήρης Λ. Δημητρίου μας έστειλε τις φωτογραφίες, που, πραγματικά, αποτυπώνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι δύο άνθρωποι έχουν ενδιαφερθεί μέχρι τώρα ουσιαστικά για το Σούλι. Το 1927, ο αείμνηστος βουλευτής Ιωαννίνων Α. Μυλωνάς και γαμπρός του στρατηγού Παναγιώτη Δαγκλή, απογόνου της ομώνυμης σουλιώτικης οικογένειας, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την διάσωση του ιστορικού χώρου του Σουλίου.
Πρόταση Νόμου
Σε σχετική πρόταση νόμου, που κατέθεσε το 1927 στην Ελληνική Βουλή, ο Α. Μυλωνάς πρότεινε ως αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση και αξιοποίηση του τόπου τη διάνοιξη δρόμου προσέλευσης στο Σούλι, τη διάσωση των οικιών από την πλήρη κατερείπωση, την κατασκευή ξενώνα, τη συντήρηση εκκλησιών και φρουρίων, καθώς και την εκμίσθωση από το δημόσιο των βοσκοτόπων του Σουλίου σε κτηνοτρόφους της περιοχής, ώστε από τα έσοδα των ενοικιάσεων να ενισχυθεί η συντήρηση των μνημείων του τόπου.
Και ο αείμνηστος συγγραφέας Βασίλης Κραψίτης, που ως πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Σουλίου» καθιέρωσε τις εορτές Σουλίου που συνεχίζονται και σήμερα και συνετέλεσε στη θεσμοθέτηση του πανελλήνιου χαρακτήρα τους.
Η οικία Μπούση
Υπάρχει πάντως κι ένα καλό νέο που αφορά το ιστορικό Σούλι. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αποκατάσταση της οικίας Μπούση, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ, αφού ορίστηκε ο ανάδοχος του έργου. Είναι ένα ξεκίνημα, μικρό, που θα βοηθήσει να μπει ο παραμελημένος τόπος του Σουλίου στο χάρτη του ιστορικού τουρισμού. Χρειάζονται πολλά ακόμη όμως. Και κυρίως, πέρα από την προβολή, έργα υποδομής και εκτεταμένης αναστήλωσης για να μπορεί ο τουρίστας -προσκυνητής στο Σούλι να έρχεται νοερά σε επαφή με το ένδοξο και ηρωικό παρελθόν των Σουλιωτών. Είναι σημαντικό να διορθωθεί και το χωροταξικό του Σουλίου, καθώς είναι σχεδιασμένο με τον προσανατολισμό ότι η περιοχή είναι ακατοίκητη, αλλά επίσης να εντοπισθούν και να χαραχθούν τα «ιστορικά μονοπάτια».
H. M.