Οι αστυνομικοί της Ηπείρου «πρωταγωνιστούν» και στην Αττική!

on .

ARXAIOKAPHLOI ARXAIA 10 4 19

• Μάστιγα αποτελούν τόσο για την Ήπειρο, όσο και για ολόκληρη τη χώρα οι αρχαιοκάπηλοι που έχουν βάλει στο στόχαστρο σπάνιους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς, από τους οποίους αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά.
Στην μάχη κατά των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας πρωταγωνιστεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία μετρά πολλές επιτυχίες. Η τελευταία μάλιστα έλαβε χώρα εκτός Ηπειρωτικού εδάφους και πιο συγκεκριμένα στα Σπάτα Αττικής. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 44, 43 και 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της Νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά συναυτουργία.
Κατόπιν αξιοποίησης στοιχείων για κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε ελαιώνα στα Σπάτα, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αποκρύψει το αρχαίο αντικείμενο. Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση δύο ανδρικών μορφών, διαστάσεων 1,04 * 0,54 μέτρων και πάχους 0,08-0,12 μέτρων, που χρονολογείται στους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους.
Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το παραπάνω αρχαιολογικής σημασίας κατασχεμένο αντικείμενο θα αποσταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.