Τέλος στις… περιπέτειες για το πειραγμένο απολυτήριο!

on .

DIKASTIKO MEGARO

• Στη δουλειά της και στα δεκατρία της παιδιά μπορεί να επιστρέψει πλέον η καθαρίστρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Δήμητρα Κλιάφα, η μακροχρόνια δικαστική περιπέτεια της οποίας έληξε χθες οριστικά.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων μείωσε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή τα οκτώ χρόνια φυλάκισης που της είχαν επιβληθεί αρχικά επειδή είχε πλαστογραφήσει την ημερομηνία στο απολυτήριο δημοτικού ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασία διαγωνιστική ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό!

Για πλαστογραφία…
Η κ. Κλιάφα, η οποία το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ήρθε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη όταν αποκαλύφθηκε η αλλαγή ημερομηνίας που είχε κάνει στο απολυτήριο δημοτικού που διέθετε και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης. Τότε η γυναίκα είχε δέκα παιδιά, ήταν έγκυος στο ενδέκατο και υποστήριξε ότι το έκανε για να μπορέσει να ζήσει την πολύτεκνη οικογένειά της.
Χθες κατά την απολογία της υποστήριξε και πάλι ότι δεν είχε άλλη επιλογή για να μεγαλώσει τα δεκατρία πλέον παιδιά της πλέον, ενώ είπε στους δικαστές ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών της.

Επιεικής ποινή
Ο Εισαγγελέας της έδρας την έκρινε ένοχη για ψευδή υπεύθυνη δήλωση και πλαστογραφία με ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ωστόσο της αναγνώρισε ελαφρυντικά όπως τον πρότερο έντιμο βίο, το λευκό ποινικό μητρώο και πρότεινε να μειωθεί η ποινή της. Τελικά το Εφετείο της επέβαλε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή αφήνοντάς την ελεύθερη.
Εξερχόμενος από το δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της καθαρίστριας Βασίλης Καραβίδας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δίκης ως κατεξοχήν θετικό, επισημαίνοντας ότι «ικανοποιεί πλήρως τις επιδιώξεις μας». Όπως είπε, το μήνυμα αυτής της απόφασης είναι πως «το άδικο της πράξεως δεν συγχωρείται, όμως υπάρχουν παράμετροι που οδηγούν τα δικαστήρια σε κρίση συμβατή με το περί δικαίου αίσθημα».
Η κ. Κλιάφα από την πλευρά της ευχαρίστησε την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και όσους της συμπαραστάθηκαν όπως οι συνάδελφοί της από το Νοσοκομείο και η τοπική κοινωνία. Αντίστοιχες ευχαριστίες εξέφρασε και ο σύζυγός της.
Μόνο ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στον χώρο της Υγείας Γιώργος Πρέντζας χαρακτήρισε σκληρή και άδικη την απόφαση του Εφετείου, τονίζοντας ότι «έπρεπε να μη της καταλογιστεί ούτε ένας μήνας φυλάκιση. Αυτά τα χρήματα που πήρε ως καθαρίστρια πήγαν μόνο για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πλουτισμού».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ