Μαρτυρικά Χωριά Βοβούσα, Ηλιοχώρι και Λεπτοκαρυά

on .

BOBOYSA GEFYRI

• Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζονται ως Μαρτυρικά Χωριά της περιόδου 1941-1945, οι Τοπικές Κοινότητες Ηλιοχωρίου και Λεπτοκαρυάς στη Δ.Ε. Τύμφης και η Τοπική Κοινότητα Βοβούσας, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 2-4-2019.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα αναγνωρισμένα Μαρτυρικά Χωριά στο Δήμο Ζαγορίου ανέρχονται σε 15 και εκτός των τριών νέων, τα υπόλοιπα είναι Ασπράγγελλοι, Μεσοβούνι, Ελάτη, Μανασσή και Καλουτά στο Κεντρικό Ζαγόρι, Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Δόλιανη, Μακρίνο, Τρίστενο, Ελατοχώρι και Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Μερική ικανοποίηση…
Η παραπάνω εξέλιξη όμως προκαλεί μερική ικανοποίηση στο Δήμο Ζαγορίου, καθώς από το 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ζητούσε να αναγνωριστούν ως Μαρτυρικά 11 χωριά και συγκεκριμένα εκτός των τριών που τελικά αναγνωρίστηκαν, ο Καστανώνας, το Δεμάτι, η Πέτρα, οι Καρυές, ο Ανθρακίτης, η Λάϊστα, το Βρυσοχώρι και οι Φραγκάδες.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου χαρακτήρισε ως ηθική και ιστορική δικαίωση την απόφαση για τα τρία χωριά, αφού οι λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις εκκρεμούν, υπενθυμίζοντας ότι το Ζαγόρι θρήνησε πολλά αθώα θύματα από τη ναζιστική θηριωδία, ενώ τα περισσότερα χωριά του πυρπολήθηκαν και υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.
Σε δήλωσή του για την απόφαση αναγνώρισης των τριών νέων Μαρτυρικών Χωριών αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρώ ότι ήταν δίκαιο στο σύνολό του, διότι στηρίχτηκε σε στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως είναι η καταγραφή που έγινε από την αρμόδια επιτροπή…».

Θα διεκδικήσει και τα άλλα…
Και συνεχίζει: «Εκτός των 15, πλέον, Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου και στα άλλα οκτώ προτεινόμενα προς αναγνώριση θανατώθηκαν κάτοικοι, τα σπίτια πυρπολήθηκαν και τα χωριά έχασαν τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Προφανώς, δεν ίσχυσαν τα ίδια κριτήρια αναγνώρισης με τα οποία χαρακτηρίζονταν ως Μαρτυρικά Χωριά στο παρελθόν. Φαίνεται να υπάρχει μια ανομοιογένεια κριτηρίων, ως προς την αντιμετώπιση των παλιών και των νέων αιτημάτων, με τα τωρινά να είναι αυστηρότερα».
Καταλήγοντας ο κ. Σπύρου κάνει γνωστό ότι ο Δήμος θα επανέλθει για να διεκδικήσει την αναγνώριση και των χωριών που έμειναν εκτός…