Ο Δήμος Πωγωνίου δείχνει τον δρόμο για τα αδέσποτα!

on .

SKYLI ADESPOTO

• Τελικά, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, το οποίο, ειδικά για τα Γιάννενα, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μείζον ζήτημα, καθώς δε λείπουν κατά καιρούς οι επιθέσεις σε βάρος νεαρών αλλά και ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
Τον δρόμο δείχνει ένας μικρός σε μέγεθος ακριτικός Δήμος, αυτός του Πωγωνίου, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αδέσποτα. Για τη βελτίωση της κατάστασης υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των ζώων με εμβολιασμούς, τοποθέτηση τσιπ και κολάρου και με στειρώσεις.
Φυσικά στα Γιάννενα ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων είναι πολύ μεγαλύτερος, άρα και πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους, όμως είναι και άλλες οι δυνατότητες του Δήμου σε σχέση με εκείνον του Πωγωνίου!
Εμβολιασμοί γίνονται, όχι όμως και τοποθέτηση τσιπ στα σκυλιά, ενώ πρέπει να ενταθούν οι στειρώσεις και η αποπαρασίτωσή τους. Φυσικά, θα απαιτηθεί χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα…

Στον Δήμο Πωγωνίου
Από πέρυσι έχει καταρτίσει ο Δήμος Πωγωνίου ένα πλαίσιο προστασίας και ευζωίας των αδέσποτων ζώων στοχεύοντας παράλληλα στην καταγραφή του αριθμού τους και στη σταδιακή μείωσή του.
Έτσι, σε συνεργασία με κτηνίατρο, έχουν εμβολιαστεί, τσιπαριστεί και αποπαρασιτωθεί συνολικά 30 σκυλιά, στα οποία τοποθετήθηκε παράλληλα ευδιάκριτο κολάρο με το ταμπελάκι «Δήμος Πωγωνίου» ενώ στειρώθηκαν, έως σήμερα, 10 αδέσποτα. Στόχος του Δήμου Πωγωνίου είναι, όπως αναφέρεται σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση, η προστασία των αδέσποτων ζώων και η εξασφάλιση συνθηκών ομαλής συμβίωσης με τους δημότες.
«Θέσαμε τις πρώτες βάσεις μιας πολιτισμένης αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων. Διασφαλίζεται έτσι η προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης επικίνδυνου και επιθετικού ζώου», σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γαλίτσης, όλες οι ενέργειες που εκτελούνται, πραγματοποιούνται κατόπιν συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, στην οποία έχει εντοπιστεί το αδέσποτο ζώο και της πενταμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί στο Δήμο Πωγωνίου. «Όλα τα περιστατικά καταγράφονται στη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Είναι ωστόσο σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αδέσποτων ζώων» σημείωσε.