Νέες δράσεις στήριξης της Ηπειρωτικής Κτηνοτροφίας

on .

EUROPEAN UNION

• Ένα νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω του Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη της τοπικής κτηνοτροφίας.
Φέρει τον τίτλο MeDInno, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου σε 850.000 ευρώ, επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ συμμετέχουν η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια. Ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο συμμετέχει τέλος, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη τεχνική συνάντηση έγινε στο Μπάρι, κατά την οποία η υπεύθυνη του έργου για την Περιφέρεια Ηπείρου κ. Βασιλική Ηγουμενίδου, έκανε αναλυτική παρουσίαση των παραδοτέων του έργου, του χρονοδιαγράμματός τους και της κατανομής των εργασιών μεταξύ των εταίρων.
Μετά τη συζήτηση που έγινε οι εταίροι, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στην: α) άμεση εκπόνηση έρευνας για την ανάδειξη της εικόνας της αγοράς του αιγοπρόβειου κρέατος, του κρέατος προερχόμενου από ντόπιες φυλές βοοειδών και των γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από αιγοπρόβειο γάλα στους τομείς της αγροδιατροφής, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου και του τουρισμού στην περιοχή των 2 περιφερειών, β) πραγματοποίηση ανάλυσης της συμπεριφοράς των καταναλωτών των οποίων οι απαιτήσεις θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία νέων προϊόντων, κυρίως με βάση το πρόβειο και αίγειο γάλα και της τυποποίησης πρόβειου, αίγειου και μοσχαρίσιου κρέατος από εγχώριες φυλές.
Τέλος η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε να στηρίξει τους εταίρους στα επόμενα στάδια του έργου που μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία κοινών κατευθυντήριων οδηγιών τυποποίησης και πιστοποίησης για νέα και υφιστάμενα προϊόντα, η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων εκπαιδευτών στις κατευθυντήριες γραμμές τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων, στις διαδικασίες παραγωγής των νέων προϊόντων, αλλά και παραγωγών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών σε θεματικές όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι κοπές κρέατος, η τεχνολογία παραγωγής τυριών από κατσικίσιο γάλα κτλ.