Με προσοχή τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι!

on .

AGORA KREATA SHMEIOMA

• Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και οι πολίτες ξεκινούν τον προγραμματισμό και τα ψώνια τους για το γιορτινό τραπέζι, εντείνονται και στην Ήπειρο από τον ΕΦΕΤ οι έλεγχοι στην αγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Παράλληλα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ειδών, κυρίως ζωικής προέλευσης, κατά τη γιορτινή περίοδο, δίνει χρήσιμες συμβουλές και συστάσεις στους καταναλωτές.

Χρήσιμες συμβουλές
Αναφορικά με την αγορά τροφίμων ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, να αγοράζουν τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, να αποφεύγουν τα ψώνια από πλανόδιους πωλητές που δε διαθέτουν τις σχετικές άδειες, να αγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή προϊόντων που επιλέγουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες, αλλά και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό και στις συνθήκες καθαριότητος.
Στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων (αγορές, σούπερ μάρκετ), προτείνεται ο διαχωρισμός σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των ειδών που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν.
Όσον αφορά στην προμήθεια κρέατος, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να αναζητούν τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο. Για την προμήθεια γαλοπούλας τονίζει πως οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες, αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας. Οι δε συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης.
Σύμφωνα με τον Φορέα, κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας.
Όσον αφορά στα γαλακτοκομικά, τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή, ενώ, όπως τονίζει ο ΕΦΕΤ, τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
• Υπενθυμίζεται η ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717 του ΕΦΕΤ, η οποία είναι στη διάθεση των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν ή να καταγγείλουν βάσει στοιχείων κάποια μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.